האם מותר לצלם אדם ללא רשותו

בעבר כאשר מישהו רצה לצלם אדם או סיטואציה מסוימת היה צריך להביא עימו מראש מצלמה כך שלא תמיד הצליח לצלם את האירוע.

היום כל סמרטפון כולל מצלמה ולכן תוך שניות האדם שולף את המכשיר ומצלם כל אירוע בזמן אמת. מעבר לכך קיימים הרבה מאד מכשירי צילום מתוחכמים ובגדלים זעירים אשר לא נראים, אך מי שמעוניין בכך משתמש בהם וכך מצלם פעילות זו או אחרת.

במקרים רבים מדובר במקרים פרטיים אשר מצלמים אותם חוקרים פרטיים או גורמים אחרים אשר זקוקים להוכחות ולעובדות הקשורות לנושא פרטי או לנושא עסקי.

מדובר בסוגיות שהן מורכבות ואף סבוכות ולכן יש לבדוק כל אחת מהן באופן מעמיק ויסודי כיוון שאדם הפועל בדרך זו מפר לעתים את חוק הגנת הפרטיות.

חוק הגנת הפרטיות

מטרתו של חוק זה היא לשמור על חייו הפרטיים של כל אדם, כיוון שהוא יחליט מה ייחשף לציבור ומה לא. החוק מפרט כמה וכמה מצבים עובדתיים אשר אם יקרו יהוו פגיעה בפרטיות. החוק אינו קובע נקודתית שצילום הוא אסור ללא ידיעתו של האדם ולכן יש לבדוק כל מקרה לגופו כדי לקבוע אם הייתה כאן פגיעה בפרטיות או לא.

קיימת בחוק הפרדה בין צילום ברשות היחיד לבין צילום ברשות הרבים ולכן אם מדובר באדם הנמצא בביתו או במשרדו הרי שמדובר ברשות היחיד וכל צילום הוא פגיעה בפרטיות שלו. לגבי צילום ברשות הרבים, השאלה היא אם מדובר בצילום נורמטיבי או בצילום אשר יוצר תמונה של אדם ברגע שקרה לו מקרה והצילום יוצר עיוות של המציאות, פוגע בכבודו ומזלזל באדם זה.

עלולים להיות מצבים אשר בהם אדם מצלם אדם אחר במרחב הציבורי ומפרסם זאת בקלות ובמהירות ברשתות החברתיות או בהודעות ווטס אפ והתמונה זוכה להפצה בסדרי גודל עצומים. ברור כמעט לא ספק שזו פגיעה בפרטיות. או לחילופין אם אדם עוקב אחר אדם אחר לצורך מטרה מסוימת כמו עשיית רווח ולאורך כל המסלול מצלם אותו ללא הרף, כאן מדובר בהטרדה ובפגיעה בפרטיות.

פירוש של חוק הגנת הפרטיות

לאור העובדה שהחוק אינו ברור וחד, יש במקרים רבים כמה משמעויות וכמה פירושים למצבים מסוימים. בבתי המשפט השונים מתקיימים לא אחת דיונים בהיבטים ובהשלכות של כל אחד מהמקרים הייחודיים הללו, כדי שבית המשפט יפסוק ויכריע בכל אחת מהסוגיות הללו.

אני, בתור עו”ד פלילי וכעורך דין מיומן ומומחה בתחום המשפטי הנוגע להגנת הפרטיות, מייצג כמה לקוחות התובעים גורמים שונים בסיטואציות מביכות מסוג זה.

תביעות משפטיות עקב הפגיעה בחוק הפרטיות

מי שרואה עצמו נפגע עקב צילום שצולם ללא אישורו וחמור מכך אם גם פורסם צילום זה, פונה למשרדי ויחד אנו בודקים את הנושא באופן מעמיק.

הלקוח מספר את השתלשלות העניינים ולא מדלג על שום פרט. לאחר מכן אני בוחן אתו כמה נקודות אשר נראות לי אקוטיות כדי להשלים את הסיפור כולו.

לאחר בדיקה מדוקדקת של תלונתו של הלקוח אני קובע אם יש כאן עילה לתביעה נגד האדם המצלם או לא קיימת עילה כזו.

אם התשובה היא חיובית, מחליט הלקוח מהו הסכום אשר אותו הוא דורש כפיצוי כספי על הנזק שנגרם לו אשר לפעמים הוא בלתי הפיך, על עוגמת הנפש ועל סעיפים נוספים אם קיימים.

אם גם אתכם צילמו ללא ידיעתכם וללא אישורכם והדבר גרם לכם לעוגמת נפש, אשמח לשוחח אתכם ולסייע לכם במצב מביך זה כדי לדרוש את מלוא הפיצוי.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.