החזקת סמים לשימוש עצמי

לפי פקודת הסמים, יש הבדל בין החזקה של סם למטרת שימוש עצמי והחזקה בכמות רבה של סמים שלא למטרת שימוש עצמי. כאשר משווים בין שני המצבים הללו, ניתן לראות שהעונש בגין שימוש עצמי קל יותר מאשר העונש בגין החזקת כמות גדולה שלא למטרת שימוש עצמי.

חשוב לציין שלמרות שחל שינוי בחוק נגד אנשים שצורכים קנאביס, לא חל שינוי בפקודת הסמים, כך שעדיין חל איסור על הפקה, סחר, ייצור, החזקה ושימוש בסמים שכלולים ברשימת הסמים המסוכנים ויש להדגיש שהרשימה כוללת גם חשיש וקנאביס שנחשבים לסמים קלים.

החוק לא מבדיל בין סמים קשים כמו למשל: קוקאין והרואין ובין סמים שנחשבים לסמים קלים וכל סוג של סם שמופיע ברשימה אסור להחזקה או שימוש.

כמויות של סם – מה קובע החוק ומספר דוגמאות לכמויות שנחשבות לשימוש עצמי

 

כפי שצוין – פקודת הסמים כוללת רשימה של סמים ואוסרת על שימוש בהם, החזקתם, ייצורם, מסחר בהם או הפקתם. הפקודה מגדירה את הכמויות עבור כל סם, במידה שאדם מחזיק בכמות שעולה על הכמות שמוגדרת, לא יהיה מדובר על שימוש עצמי. החזקה של מעל 15 גרם קנאביס, החזקה של מעל 0.3 גרם קוקאין והחזקה של מעל 2 גרם אופיום למשל, אינה מוגדרת לצורך שימוש עצמי.

מהם העונשים בגין החזקה בסם שלא לשימוש עצמי והחזקה בסם לצורך שימוש עצמי?

 

במידה שאדם החזיק בסם שלא למטרת צריכה עצמית, עשוי עונשו לעמוד על 20 שנות מאסר. בניגוד לכך מה העונש על שימוש עצמי בסמים? במידה שאדם החזיק בסם לצורך שימוש עצמי, הוא עשוי לקבל עונש של 3 שנות מאסר. יש לציין שמדובר על העונשים המרביים.

פעמים רבות בהן אדם מואשם בהחזקה למטרת שימוש עצמי, לא יוטל עליו עונש מרבי, אלא עונש מקל. לפעמים ההרשעה אפילו מבוטלת. ההרשעה עשויה להתבטל במקרה שהיא גורמת לנזק עצום למואשם ועשויה לפגוע קשות בתהליך השיקום שהוא עובר ובעבודתו. מעבר לכך, לפעמים התיק נסגר במשטרה ללא כתב אישום. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם נשאר רישום פלילי.

ומה לגבי המדיניות החדשה שחלה על שימוש עצמי בקנאביס בבגירים?

 

הזכרתי מקודם את המדיניות החדשה לגבי שימוש עצמי בקנאביס, מדיניות זו הינה אי הפללה של צרכני קנאביס. לפי המדיניות, יוטלו בתחילה קנסות מנהלתיים על אנשים בגירים שמשתמשים בסם, כאשר כמות הסם לא עולה על 15 גרם.

במידה שהבגיר ייתפס פעם נוספת, יוטל עליו קנס כפול. במידה שהאדם ייתפס בפעם השלישית בהחזקת קנאביס, והוא יודה בכך שהוא החזיק בקנאביס ונתפס בפעם השלישית, ובנוסף לכך, יבטיח להימנע מהחזקת הסם בעתיד או יעמוד בפיקוח שירות המבחן, המקרה יעבור לסגירת התיק בהסדר מותנה ולא יוגש נגד המחזיק כתב אישום. נוסף על כך, עשוי בית המשפט לשלול את רישיון הנשק של המחזיק בסם או לשלול את רישיון הנהיגה שלו.

במידה שהבגיר נתפס בהחזקת סם פעם נוספת ואף יותר מכך, ייפתח כנגדו תיק פלילי ובנוסף לכך, ייתכן שייפתח נגדו כתב אישום ושהוא יועמד לדין פלילי. מעבר לזאת, עשויה המשטרה לערוך למחזיק בדיקת רוק כדי לגלות האם הוא נהג תחת השפעת סמים.

במידה שנתפסתם בהחזקה של סמים, אתם מוזמנים לפנות אליי – עורך דין פלילי גיל באיער ולקבל ייצוג מקצועי.

במהלך שנות פעילותי צברתי ניסיון נרחב במקרים של עבירות סם ואוכל ללוות אתכם לאורך כל התהליך.

תוכלו לצלצל אל משרדי או למלא את הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות ואחזור אליכם במהירות.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.