אלימות כלפי חסרי ישע

מעשי אלימות כלפי אנשים שהם חסרי ישע לצערנו נמצא הרבה בכותרות בתקופה האחרונה. כולנו צפינו בזעזוע בתחקירים בלעדיים בחדשות על נושא אלימות מטפלים כנגד קשישים בבתי אבות, אלימות של מטפלות כלפי פעוטות וגם עובדים בהוסטלים לאנשים בעלי מוגבלויות. כל אותם אנשים שנגדם מופעלת האלימות, אינם יכולים מבחינה נפשית או פיזית להתגונן במקרים כאלו – ולכן הם נקראים חסרי ישע.

המבצעים עבירות אלו מנצלים את חולשתם וחוסר האונים של חסרי הישע להגן על עצמם בצורה ראויה, ולכן מעשים אלו נחשבים בחוק כמעשי אלימות חמורים במיוחד שעליהם קיימת ענישה ביד קשה.

מי מוגדר כחסר ישע?

חוק העונשין מגדיר בצורה ברורה ועניינית את אלו הנחשבים כחסרי ישע:

  • קטינים – על פי ההגדרה בחוק, קטין הוא אדם שעדיין לא הגיע לגיל 18. לפי חוק הגנת קטין וחסרי ישע, על כל הקטינים אחראים אפוטרופוסים שעליהם לדאוג לכל צרכיהם הבסיסיים. לרוב אלו יהיו ההורים הביולוגיים שלהם, אך במקרים בהם ההורים אינם – ימונה להם אפוטרופוס אחר כמו סבא, סבתא או כל בן משפחה קרוב אחר.
  • קשישים – בשונה מהגדרה של קטין, לקשיש לא קיימת הגדרה על פי גילאים בחוק. לרוב מדובר על אנשים שהגיעו לגיל הפרישה, שהוא גיל 65. בגילאים אלו הזקנה כבר מראה את אותותיה, ולכן הגוף כבר אינו כשיר כבעבר והמסוגלות להגן על הגוף הולכת ופוחתת במהלך השנים.
  • נכות פיזית – אנשים בעלי נכות פיזית כתוצאה מתאונה, חבלה, ליקויים התפתחותיים או אפילו נכות מולדת מגיל לידה. מכיוון שאלו אנשים שאינם מסוגלים לתפקד מבחינה פיזית כרגיל, הם אינם יכולים להגן על עצמם באופן ראוי.
  • נכות נפשית או שכלית – אנשים שחולים במחלה נפשית או שכלית שפוגעת להם בכושר החשיבה, ביטוי, תפיסה או כל אלמנט מחשבתי נורמטיבי אחר. משום כך הם אינם מסוגלים לחשוב בצורה רהוטה, ולכן הם מוגדרים כחסרי ישע.

אילו מעשי אלימות מוגדרים בחוק נגד חסרי הישע?

מעשי האלימות כלפי חסרי הישע אינם נוגעים אך ורק לאלימות פיזית כמו חבלה גופנית כתוצאה ממכות, טלטול, פגיעה בעזרת חפצים שונים או כל מעשה אלים אחר – אלא גם למרכיבי אלימות נוספים וקשים הכוללים גם אי סיפוק צרכים והזנחה, פגיעה מינית ופגיעה נפשית ופסיכולוגית.

מקרים של הזנחה נוגעים למגוון צרכים בסיסיים שאותם כל אדם צריך והוא אינו יכול לספק אותם בעצמו כמו אוכל ושתייה, קורת גג, היגיינה וטיפולים רפואיים במקרה הצורך ועוד. פגיעה מינית מתייחסת למעשים מגונים בחסרי הישע תוך ניצול חוסר יכולתם להתגונן או להבין, ופגיעה נפשית ופסיכולוגית נוגעת למעשי אלימות מילולית כמו השפלה, פגיעה בכבוד ועוד.

מדוע ידיעה על מעשים אלו הינה גם עבירה על החוק?

חשוב להבין כי לא רק אנשים הנוגעים באלימות כלפי חסרי הישע צפויים לעמוד לדין, אלא גם אנשים שיודעים כי אדם חסר ישע עובר פגיעה פיזית, מינית או נפשית ואינם מדווחים על כך לרשויות החוק הרלוונטיות. עצם הידיעה כי אדם שהוא חסר ישע עובר מעשה אלימות, ואינו יכול להגן על עצמו כראוי – דינה עונש מאסר בפועל של שלושה חודשים.

במקרה והואשמת במעשה אלימות כלפי חסר ישע, או שמא הנך הקורבן במקרים כאלו של אלימות – מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לייעוץ של עורך דין מומחה בתחום. עורך דין פלילי יוכל לסייע לאדם הנאשם בעבירות אלימות כאלו, ואילו עורך דין בתחום המשפחה יוכל לייעץ וללוות חסר ישע הנפגע ממעשה אלימות. 

משרד עורכי הדין של גיל באיער מתמחה בענייני המשפט הפלילי, מוזמנים ליצור אתנו קשר ולקבל ליווי משפטי מקצועי ויעיל.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.