חשוב לציין כי משרדנו אינו מטפל בנפגעי עבירה המקבלים שיחות מטרידות אלא באלה שחשודים ונאשמים בעבירה של הטרדה טלפונית. במידה שהנכם מוטרדים טלפונית, עליכם לפנות לעו״ד העוסק בתחום הנזיקין.
מה נחשב להטרדה טלפונית?
הטרדה טלפונית נשמעת עבירה שאינה חמורה, אך על פי החוק העונש המקסימלי על הטרדה עלול להגיע לשלוש שנות מאסר. לכן, כאשר מתחיל הליך פלילי נגד אדם מסוים בגין הטרדה טלפונית, הוא צריך בראש ובראשונה, לשכור את שירותיו של עורך דין אשר מתמקצע בתחום המשפט הפלילי כדי שיחלץ אותו מהמצב אליו נקלע.
טיפול במקרים פליליים בנושא הטרדה טלפונית
משרדנו טיפל ומטפל בהרבה מאד תיקים פליליים שהאשמה בהם היא הטרדה טלפונית הכוללת:
- שיחות חוזרות ונשנות לאותו אדם, בתדירות גבוהה, לאורך היום וגם לאורך הלילה
- הטרדה אשר יוצרת הפרעה למהלך החיים התקין
- תוכן פוגעני בשיחות הללו אשר כולל קללות וגידופים
- איומים טלפוניים על חיי האדם המוטרד
- הטרדות בעלות אופי מיני הכוללות הודעות קוליות או כתובות פוגעניות
- העברת מסרים של פרסומת, ללא אישור הגורם המוטרד
הפעולות שנוקט הצד שנפגע מההטרדות הטלפוניות
האדם הנפגע מכך מבקש, שוב ושוב, לחדול ממסע ההטרדות.במידה ש הדבר אינו יוצר שינוי אין לו ברירה אלא להגיש תלונה במשטרה בגין המעשים הללו, תוך העברת מידע על כמות השיחות הטלפוניות, התדירות שלהן והקלטות של תוכן השיחות.
במקרים רבים, מבקש הצד המוטרד להוציא צו להפסקת הטרדה טלפונית (צו מניעת הטרדה מאיימת), למשך ששה חודשים, ובמידת הצורך אפשר גם להאריך צו זה.
הליך פלילי נגד מטריד טלפוני
כאשר אנחנו מקבלים תיק פלילי בעניין הטרדה טלפונית לטיפול, אנו בוחנים אותו מכל הכיוונים ומכל ההיבטים, כדי להבין את פרטי המקרה ומהי הסיבה שהמטריד ביצע את המעשים הללו. קשת רחבה מאד של סיבות יכולה להוביל אדם לבצע מעשים מסוג זה, החל מבעיות נפשיות, אהבה נכזבת, רצון לנקום על מקרה שקרה וסיבות רבות נוספות.
בהתאם למקרה הספציפי אנו מחליטים מהי הדרך האסטרטגית הנכונה ביותר ועל פיה מבצעים כמה פעולות טקטיות במטרה לבטל את כתב האישום ולסגור את התיק הפלילי ע"מ לנסות להימנע מהשלכות ומנזקים בטווח הארוך.
לאור המומחיות רבת השנים שלנו, אנו מצליחים, בתיקים רבים, לעצור את ההליכים שננקטו נגד המטריד, למנוע הגשת כתב אישום ואף לסגור את התיק הפלילי או, לחלופין, לצמצם את סעיפי האישום ע"מ להגיע לפס"ד ללא הרשעה.
הליך אזרחי נגד המטריד הטלפוני
כאשר מדובר בהליך אזרחי, עורך הדין ממשרדנו עושה כל שניתן כדי לדחות את התביעה שהוגשה נגד המטריד, לאור נסיבות המקרה, ובמיוחד אם מדובר במעידה חד פעמית, אירוע שסחף אותו למערבולת שהוא לא שלט בו. במידה שהתביעה תגיע לדיון בבית המשפט, מטרתנו היא לצמצם, עד כמה שניתן, את ערך הפיצוי הכספי.
אפליקציית וואטסאפ: האם היא נחשבת "הטרדה טלפונית"?
לאחרונה ובצעד חריג, פרסם אתר "וואלה" כתבה שבמרכזה עמד כתב הדתות של האתר, יקי אדמקר. בכתבה נכתב כי אדמקר קיבל, באמצע החודש שעבר, קללות רבות, הודעות איומים ונאצות מתומכי הרב אליעזר ברלנד, שנעצר כמה ימים לפני כן בהולנד, בחשד לעבירות מין. אדמקר, שסיקר את הפרשה, פרסם סרטון שבו נראה הרב חוגג עם קרוביו בדירה באמסטרדם ואף פרסם כתבה העוקבת אחר הרב והתחמקותו מהרשויות השונות.
מאז תחילת סיקור הפרשה, קיבל הכתב הטרדות טלפוניות, קללות ואיומים על חייו ואף על חיי משפחתו. בהמשך, נפתחה נגדו קבוצת וואטסאפ ששמה "יקי אדמקר הנואף" והכתב עצמו שצורף אליה, ספג בה גידופים וקללות. אדמקר הגיש, בתגובה, תלונה במשטרה בעקבות ההטרדות והאיומים שספג.
העבירות המתוארות כאן הן איומים, הטרדה טלפונית ולשון הרע:
הטרדה טלפונית – שעה שמדובר ביצירת קשר עם האדם, שלא ברצונו, במשך פעמים רבות – מדובר בעבירה של הטרדה טלפונית.
עבירת איומים – שעה שבמלל יש גם איומים לפגיעה בגוף או ברכוש, שלו או של אחרים, מדובר בעבירת איומים.
עבירת לשון הרע – שעה שבמלל יש הוצאת דיבה והמלל הגיע לאדם נוסף זולת הנפגע (כפי שניתן להבין מקבוצת הוואטסאפ שנפתחה) – מדובר בעבירת לשון הרע (שהנה גם עוולה אזרחית).
האם גם וואטסאפ נכלל בהגדרת "הטרדה טלפונית"?
אפליקציית וואטסאפ פרצה אל חיינו בסערה, לפני מספר שנים, ומאז הפכה לחלק בלתי נפרד מכל אדם שמחזיק בכיסו מכשיר טלפון חכם. עורכי דין פליליים יוכלו לומר לכם כי גם הודעות וואטסאפ מטרידות נחשבות להטרדה טלפונית, מכיוון שהחוק קובע נוסח של "הטרדה באמצעות מתקן בזק" ו"מתקן בזק" מוגדר כמתקן המשמש להעברת מידע באמצעים אלחוטיים.
הוטרדתי טלפונית – כיצד עליי לפעול?
בתור עורך דין פלילי העוסק בין היתר בעבירות אלה – מומלץ להקליט את השיחות ולהגיש תלונה במשטרה במידה שזהות המטרידים ידועה. אם הזהות אינה ידועה – ניתן לפנות לחוקר פרטי לשם בירור הזהות. בהטרדות קלות, יחסית, המשטרה לא תפעל במידה שזהות המטריד אינה ידועה. במקרים חמורים יותר, בהם מדובר בהטרדות רבות ביותר או במטרידים רבים או באיומים קשים לרצח או במוטרד שהוא איש ציבור או שיש אינטרס לציבור לחקור התיק – המשטרה תחקור בעניין ותוציא צווים לקבלת מידע מחברות התקשורת בנוגע לזהות המטריד.
הטרדה טלפונית – איך מתמודדים עם תלונה או תביעה?
טלפונים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, במיוחד בהשוואה לעבר בזכות הטלפונים הסלולריים שנמצאים כמעט בכל כיס. מכאן ברור מדוע גם הטרדות טלפוניות אינן כה נדירות – איום טלפוני על אדם פרטי, הטרדה מינית עם מסרון פוגעני, הודעת פרסומת שנשלחה ללא הסכמה, הודעות קוליות בעייתיות והרשימה ממשיכה – כל זה נחשב להטרדות בטלפון.
מהי למעשה הטרדה טלפונית? מהן ההטרדות הטלפונית השכיחות? מתי זה פלילי ומתי זה אזרחי? איך מתמודדים עם תלונה או תביעה? על כך בקצרה ברשימה שלפניכם.
מהי הטרדה טלפונית על פי החוק והפסיקה?
סעיף 30 לחוק התקשורת הוא הסעיף אשר עוסק בהטרדה טלפונית. על פי סעיף זה, הטרדה בטלפון נחשבת כך שכל המשתמש ב"מתקן בזק" באופן שעלול להפחיד, ליצור חרדה, לפגוע, להרגיז או להטריד שלא כדין עובר עבירה שדינה מאסר שלוש שנים. "מתקן בזק" הוא לא רק טלפון נייח של חברת התקשורת בזק. תחת מונח זה נכנסים כל הטלפונים – הניידים והנייחים – וכל צורות התקשורת – שיחה, מסרון, הודעה קולית וכו'.
שימו לב, למרות שהחוק קובע עונש מאסר מקסימלי של שלוש שנים לעבירה של הטרדה טלפונית, במרבית המקרים העונש יהיה קל יותר. עם זאת, הסנקציה הפלילית אשר קבועה בחוק התקשורת איננה הדרך היחידה להתמודד עם הטרדות טלפוניות. המוטרד יכול לדרוש פיצוי כספי ו/או צו למניעת הטרדה מאיימת (מכוח החוק למניעת הטרדה מאיימת).
איך נבחנת הטרדה טלפונית?
לא כל שיחת טלפון מרגיזה או הודעה לא מבוקשת הן עילה להגשת תביעה או תלונה להטרדות בטלפון, ולפתיחת תיק פלילי. הלכה פסוקה היא שבחינת הטרדה טלפונית תתייחס להיבטים הספציפיים של המקרה. לדוגמה – כמות ההטרדות, תוכן ההטרדות, מידת אי הנוחות שנגרמה למוטרד, התנהגות הצדדים לאחר הבקשה לחדול מההטרדה, מערכת היחסים בין הצדדים, הסכמתו או אי-הסכמתו של המוטרד וכו'. הטרדות טלפוניות הן עניין אשר נתון לפרשנות ותלוי באופן הצגת הדברים בפני בית המשפט.
הטרדות בטלפון – איומים בטלפון
טלפונים יכולים להיות אמצעי לאיומים על אדם. איום טלפוני בשיחה או בהודעה הוא איום לכל דבר ועניין. קרי, איום שהינו עבירה פלילית לפי סעיף 192 לחוק העונשין. המוטרד יכול להגיש תלונה במשטרה לגבי האיום ובכך להביא להגשת כתב אישום כנגד המטריד. המוטרד יכול גם להיעזר בחוק למניעת הטרדה מאיימת המאפשר לו להפסיק את ההטרדה הטלפונית עם צו.
לגבי איום טלפוני על פי חוק העונשין, יש לדעת כי עבירת האיומים היא אחת העבירות היותר מורכבות במשפט הישראלי. לא כל שיחה טלפונית או הודעה מטרידה מהוות איום המצדיק הרשעה בבית המשפט. בהכרעת הדין בית המשפט יבחן את היסודות הנפשיים והעובדתיים אשר ישבו בבסיס מעשי הנאשם וכן את הדברים מנקודת מבטו של המתלונן.
איומים בטלפון – מה ניתן לעשות?
איומים בטלפון הינם עבירה פלילית וגזר הדין בגין ביצוע עבירה זו יכול להגיע ל-3 שנות מאסר.
לפי החוק, כדי שאדם יהיה מואשם בביצוע עבירת איומים, יש צורך ב-2 תנאים מצטברים: התנאי הראשון הוא שהנאשם איים עם אדם בצורה מסוימת שיכולה להיות: על ידי פגיעה בפרנסתו, שמו הטוב, חירותו או גופו. האיום גם יכול לבוא לידי ביטוי דרך שפת גוף מאיימת, לעבור באמצעות צד שלישי או דרך מסרים עקיפים, להתבצע ברשת, להיאמר בעל פה או להתבצע דרך הטלפון.
התנאי השני הוא שהמטרה של האיום היא להקניט, להזיק או להפחיד.
התנאי השני מהותי משום שהוא יוצר הבדלה בין אמירה סתמית שיכולה להישמע כמו איום אך להיאמר ללא כל מטרה להקניט, להזיק או להפחיד ובין אמירה שמטרתה להוביל לתחושות הללו.
האיום לא מומש – האם הוא עדיין נחשב לעבירה?
גם אם האיום לא מומש הוא מהווה עבירה. במילים אחרות: די בכך שהאדם המאוים יחוש מתח, פחד או חרדה כדי שהאיום יחשב לעבירה.
חשוב להבין שכאשר אדם חש שאדם אחר מאיים עליו, הוא מרגיש חסר ביטחון ועלול לבצע מעשים שיכולים לפגוע בעצמו.
איך ניתן לדעת שמדובר על איום ולא על אזהרה?
ההבדל בין איום ואזהרה לא תמיד ברור, לכן, יש לבדוק את הנסיבות של כל מקרה לגופו.
כדי לקבוע האם מדובר על איום או אזהרה, בודק בית המשפט האם המאיים באמת יכול להשפיע על התממשות הסכנה או לשלוט בה. במידה שיש למאיים יכולת להשפיע או לשלוט בהתממשות הסכנה, מדובר על איום.
מכיוון שלא תמיד ניתן להבדיל בין איום לאזהרה ומשום שאנשים שונים יכולים לפרש את הדברים בצורות שונות, יכול כל אדם שחש מאוים להגיש תלונה במשטרה נגד האדם שאיים עליו.
כאשר מדובר על עבירת איומים, לא צריך המאוים להציג ראייה ממשית, די בכך שהוא יחוש שאיימו עליו ויגיש תלונה.
בחלק מהמקרים התלונות אינן מוצדקות, ניתן לראות זאת במקרים שונים, כמו למשל: כאשר נוצר סכסוך בין שכנים, בין זוגות נשואים שמחליטים להתגרש ובין שותפים עסקיים.
הטרדה מינית בטלפון
מסרון לא הולם בעל אופי מיני, שיחת טלפון מינית לאדם שאיננו מעוניין בכך, תמונה בעלת מסר מיני ללא הסכמה – כולם מהווים הטרדה מינית טלפונית. הטרדה מינית בטלפון היא מנת חלקן של נשים רבות (וגם של גברים). הוראות החקיקה הרלבנטיות לגבי הטרדה מינית בטלפון הן שילוב של חוק התקשורת והחוק למניעת הטרדה מינית.
חוקים אלה קובעים הן סנקציה פלילית והן סנקציה אזרחית. יודגש כי התוצאה של הטרדה מינית בטלפון איננה תמיד מאסר בפועל. ההחלטה תלויה בנסיבות הספציפיות למקרה כמו סוג ההטרדה, תדירות ההטרדה, כיצד ההטרדה בוצעה, מהו טיב הקשר בין הצדדים, האם למטריד יש עבר פלילי, מהי עמדת המוטרד, מה הייתה התנהלות הצדדים לאחר חשיפת ההטרדה וכיוצא בזה.
אם יוחלט לנקוט כנגד המטריד בהליך פלילי, ובסופו של דבר האחרון יורשע בדין, המוטרד יוכל לדרוש פיצוי כספי במסגרת תביעה אזרחית נגררת לפלילים.
הוגשה כנגדי תלונה בגין הטרדה בטלפון, מה עליי לעשות?
במידה שהוגשה כנגדכם תלונה בגין הטרדה טלפונית כדאי לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה בתחום. עורך דין שיוכל לבחון ביחד אתכם את נסיבות המקרה ולהצליב אותן מול החוק והפסיקה. הפנייה לעורכי דין פליליים חשובה הן לגבי מצבים בהם אתם בטוחים שאתם חפים מפשע, והן כאשר ישנן ראיות כנגדכם בכל הנוגע להטרדה בטלפון.
ככל שמדובר על הטרדות טלפוניות או איום, מומלץ שלא לבצע פעולות פזיזות והכי חשוב להימנע לחלוטין מהתעמתות עם המתלונן/המתלוננת. כל מה שתעשו ללא עורך דין עלול רק לפגוע בכם ולגרום נזקים בעתיד. אם הוגשה כנגדכם תלונה אזרחית בגין הטרדה טלפונית (למשל, שלחתם הודעת פרסומת ללקוח וקיבלתם בתגובה כתב תביעה), ייעוץ משפטי הוא צו השעה.
התנהלות נכונה עם עורך דין יכולה להביא לצמצום משמעותי של התלונה/התביעה/החשד/כתב האישום ואף לביטול מוחלט של ההליכים. ככל שעסקינן בתלונת שווא, עורך דין מקצועי יוכל להביא "לחיסול" הטענות עוד לפני שלב בית המשפט.
אמנם העונש בגין הטרדה טלפונית עומד על שלוש שנים, אך מדובר במקרים נדירים בלבד בהם בית המשפט "ממצה את הדין". לרוב אפשר להגיע לתוצאה משפטית טובה בהרבה עד כדי הגעה להסדר מותנה עם התביעה המשטרתית, ביטול כתב האישום, סיום התיק באי-הרשעה, גזר דין על תנאי בלבד וכדומה. בהליכים אזרחיים ניהול המשבר עם עורך דין יכול להוביל לצמצום סעד הפיצויים המבוקש או לדחיית התביעה.
הואשמתם בהטרדה טלפונית ואינכם יודעים כיצד להתמודד? מעוניינים שגורם מקצועי יוציא אתכם מן הבוץ של האשמות, תלונות וסעיפי אישום? צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד גיל באיער וצוות מקצועי ומיומן ילווה אתכם לאורך התיק מתחילתו ועד סופו.