צריכה עצמית או סחר בסמים – מה ההבדל?

הלגליזציה של סמים קלים בארצנו כנראה עוד רחוקה, למרות השיח התקשורתי בתקופה האחרונה בנושא זה. ועדיין, אנשים רבים ממשיכים לצרוך סמים קלים לשימוש עצמי ובעצם עוברים על החוק.
אז אם גם אתם צרכנים, כדאי שתדעו את התשובות למספר שאלות חשובות, כמו – האם מותר לגדל עציץ מריחואנה בבית? מתי מותר לשוטר לעשות עליי חיפוש? ומהו העונש המירבי בחוק על החזקת סמים?

מלבד הסדרת הקלת השימוש בקנביס הרפואי ע”י שר הבריאות ליצמן, אינני סבור כי תהיה בישראל לגליזציה של סמים בשנים הקרובות, שכן, למרבה הצער, מדינתנו נמצאת מאחור בתחומים רבים ולוקח לנו שנים לא מעטות לאמץ תרבות מערבית ליברלית.

המצב הקיים בארץ, בפועל, בתחום עבירות הסמים הוא לא ורוד כפי שניתן היה אולי לחשוב, אך ישנן דרכי פעולה להתמודד עם הקשיים העולים במציאות היומיומית.

צריכה עצמית או סחר בסמים – מה ההבדל?

שוטר הגיע אלי הביתה עם צו חיפוש. מה לעשות?

בהנחה שהצו הוא בכתובת שבה אתם גרים ועל שמכם, אין טעם להתנגד לחיפוש ויש לאפשר אותו על מנת שלא להסתבך בעבירה של הכשלת שוטר או תקיפת שוטר (גם אם רק הרמתם קול לטענתכם, לא ניתן לדעת מה השוטר יכתוב אח”כ בדוח הפעולה שלו, שכן מדובר באקט של התנגדות).

במקרה שהחזקתם סמים בבית, סביר להניח שהשוטרים הגיעו אליכם בעקבות מידע מודיעיני מדויק והם יודעים היכן הסמים נמצאים. בהנחה שלא הזזתם את הסמים מהמקום בהם היו, חסכו לעצמכם מהפכה בבית ותנו את הסמים מיוזמתכם לשוטרים.

אגב, מותר לשוטר להיכנס לביתכם גם ללא צו, כאשר יש לו חשד סביר שיש בו סמים. למשל אם ריח של גראס עולה מן הדירה או אם גידלתם עציץ גראס בחלון הבית או על מרפסת, כשניתן לראות אותו מבחוץ, או אם הזמנתם שוטר לבית (בעקבות פריצה לדוגמא) ושכחתם שיש עציץ גראס בבית.

שוטר עשה עלי חיפוש ברחוב/באוטו בלי סיבה ומצא סמים. זה חוקי?

על פי פסיקת ביהמ”ש העליון, חיפוש על אדם או במכוניתו, ללא חשד סביר (חשד סביר יכול להיות חשוד שמעשן סיגריה שעולה ממנה ריח של גראס, חשוד שנראה בורח משוטר המסמן לו לעצור לביקורת שגרתית, חשוד שמראש נוסע בנסיעה מסוכנת ועוד), יכול להתקיים אך ורק אם השוטר הסביר לאדם כי אינו חייב להסכים לחיפוש וכי הסירוב לא ייזקף לחובתו והאדם הסכים לכך. בעברית פשוטה: “הסכמה מודעת”.

למעשה, ביהמ”ש העליון הכשיר חיפוש בלתי חוקי על גופו של אדם, בכליו (תיק, למשל) ובמכוניתו, במקום שאין כל חשד סביר נגדו (לדוגמא: ישב ברכבו והמתין לבת זוגו או כאשר הסתובב בשכונה בלילה) ובתנאי שהשוטר יכתוב, לאחר מכן, בדוח הפעולה שלו כי החשוד (שהוא בכלל לא חשוד בשלב הזה) “הסכים” לביצוע החיפוש, למרות שלא היה חייב לעשות זאת.

במקרים מעטים, בהם הסכמת ה”חשוד” אינה מופיעה בדוח הפעולה של השוטר או שקיימות בעיות אחרות בחומר הראיות, אז ניתן יהיה לבטל את כתב האישום מחמת החיפוש הבלתי חוקי, כל עוד לא יהיה מדובר בכמויות גדולות מאוד של סמים (איזון מול האינטרס הציבורי).

החזקת סם לצריכה עצמית ושלא לצריכה עצמית

החוק קובע שעד כמות של 15 גרם של גראס וחשיש מדובר בהחזקה לצריכה עצמית, ומעבר לכמות הנ”ל זו החזקה שלא לצריכה עצמית, מה שאנשים מכנים בטעות “סחר”.

אין מדובר בסחר בסמים: סחר יתקיים רק כאשר הוכח שנמכרו סמים תמורת כסף. כמו כן, החזקת עד 3 טבליות אקסטזי ועד 0.3 גרם קוקאין והרואין נחשבת להחזקה לצריכה עצמית ומעבר לכך – שלא לצריכה עצמית.

במקרה של תיק ראשון של החזקה לצריכה עצמית/שימוש עצמי – התיק ייסגר מחוסר עניין לציבור (ויימחק מגיליון הרישום הפלילי שלכם כעבור 7 שנים (או 5 שנים לקטין) בהנחה שיישאר תיק יחיד).

במקרה של תיק שני, ייתכן כי גורלכם תלוי בשאלה היכן נחקרתם – במקרה שמדובר בחשיש או בגראס, ישנם מקומות שבהם ייתכן כי התיק ייסגר גם בפעם השנייה. במקומות אחרים, יהיו הרבה פחות סלחנים איתכם.

העונשים על החזקה שלא לצריכה עצמית מול צריכה עצמית הם שונים מאוד (עונש מקסימלי של 20 שנה לעומת 3 שנים). אך בפועל, העונש תלוי מאוד בקיומו של עבר פלילי (בעיקר בתחום הסמים), בסוג ההחזקה המיוחס לכם, בסוג הסם ובכמותו, באופי עסקת הטיעון שסגר עורך הדין שלכם עם התביעה ובמידת שיתוף הפעולה שלכם עם קצינת המבחן, בהנחה שאתם מבקשים לסיים את התיק בצורה “עדינה” ככל האפשר, שתפגע כמה שפחות בעתיד שלכם.

מה קורה במקרה שגידלתי עציץ לצריכה עצמית?

במקרה כזה עדיין עברת עבירת גידול סם שהעונש התיאורטי עליה זהה להחזקת סם שלא לצריכה עצמית ולסחר בסם. התביעה במקרים כאלה יוצאת מנקודת הנחה שאולי מכרת חלק ממה שצמח שם בעבר לאנשים אחרים, תמורת הרבה כסף.

בכל מקרה, אם לא נעצרת ושוחררת למעצר בית, צפויה לך תקופה ארוכה של כאב ראש.

בהנחה שתשתף פעולה עם קצינת המבחן ובהנחה שמצאת עורך דין שיוכל ללוות אותך בצורה נכונה, יש סיכוי לא רע שתצא מזה עם מאסר על תנאי בלבד או עם מספר חודשי עבודות שירות, תלוי אם גידלת עציץ אחד או מספר גדול של עציצים.

קיבלתי מכתב יידוע לפי סעיף 60 א’ לחוק סדר הדין הפלילי. מה זה אומר?

בעבירות מסוג פשע, בהן העונש הקבוע בחוק עולה על 3 שנים, כלומר – החזקה שלא לצריכה עצמית או גידול וסחר, לפני שהתביעה מגישה כנגד חשוד כתב אישום (כל עוד הוא אינו עצור), היא חייבת ליידע אותו לפי סעיף 60 א’ לחוק סדר הדין הפלילי על זכותו לקיים שימוע (דבר הנקרא יידוע על הזכות לשימוע).

במקרה כזה, מומלץ לפנות לעו”ד פלילי המתמחה בעבירות סמים, שכן לזכות החשוד יש רק 30 ימים לפנות לתביעה בבקשה לקיים שימוע.

בשימוע, לאחר צילום חומר הראיות, ניתן להעלות טענות ראייתיות, במטרה לנסות להביא לאי הגשת כתב אישום כנגד החשוד או להסכים, מראש, על הגשת כתב אישום “מרוכך”, לפעמים עם הסכמות עונשיות קלות.

מהו הסדר מותנה והאם הוא מביא לביטול כתב האישום?

החל מחודש מארס 2016, בכתבי אישום שיוגשו בעבירות של החזקת סם לצריכה עצמית (וכן שימוש), יוכל חשוד לפנות לתביעה בבקשה למחוק את כתב האישום כחלק מהליך שנקרא “הסדר מותנה”.

הכוונה היא להסכמת החשוד לחתימה על התחייבות כספית (קנס על תנאי) שלא לבצע עבירת סמים בעתיד, אפשרות לתשלום תרומה לעמותה כלשהי ובמקרים מסויימים קבלת טיפול בנושא סמים וחוות דעת חיובית מקצינת המבחן, במיוחד כאשר ישנם תיקי עבר סגורים בנושא.

היתרון בהליך חדשני זה – הוא אינו גורר רישום של הרשעה/אי הרשעה, כפי שגורר הליך שמתקיים בביהמ”ש, אלא מסתיים כפי שמסתיים תיק פלילי שנסגר.

 

משרד עורכי דין גיל באיער מתמחה במתן שירותי ייעוץ וייצוג משפטי לחשודים ולנאשמים המואשמים בעבירות סמים.

לרשותנו ניסיון של 16 שנים בהופעה במאות תיקים בתחום זה, כמו גם הכרות רבת שנים עם תובעים ופרקליטים בכל רחבי הארץ.

אנו יודעים כי המפתח לניצחון בתיק טמון בעבודה יסודית שתאפשר למזער את הנזק הצפוי לכם ולחזור לחיים תקינים, בהקדם האפשרי – ובדיוק לשם כך אנחנו כאן.

הואשמתם בהחזקת סמים? פנו עוד היום למשרד עורכי דין באיער לקבלת יעוץ ויצוג משפטי מעו”ד פלילי מומחה בתחום עבירות הסמים.

מאמר זה נכתב ע”י עו”ד פלילי גיל באיער עבור אתר “פרקליטים” מקבוצת מאקו.

לייעוץ ללא התחייבות, פנו למשרד עו”ד פלילי גיל באיער 052-3877227

או צרו קשר עכשיו באמצעות הטופס הבא:

[contact-form-7 id=”473″ title=”טופס יצירת קשר 1″]

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.