מי יכול לראות את הרישום הפלילי שלי?

רישום פלילי הוא לא עניין נעים, במיוחד אם אנחנו בכלל לא מודעים אליו… לא מעט אזרחים נורמטיבים מן השורה נדרשים להוציא “תעודת יושר” ופתאום מגלים שהם מחזיקים ברישום משטרתי בעקבות אירוע בעברם עליו נחקרו במשטרה, גם אם מעולם לא הורשעו או אפילו עמדו למשפט.

עצם קיומו של רישום פלילי יכול לעמוד בדרכנו במציאת עבודה חדשה, בהוצאת רישיון עבודה (אפילו כנהג מונית או באבטחה) ואף לפסול אותנו בתהליך אימוץ או קבלת אזרחות זרה. כל זה רק בגלל רישום שנמצא במאגר המשטרתי.

מהו רישום פלילי?

arrested הרישום הפלילי בישראל בעצם מתייחס לשני מאגרי מידע שמנהלת המשטרה. מאגר המידע הראשון הינו המרשם הפלילי והוא כולל רישומים לגבי הרשעות ועונשים שנקבעו על ידי בתי משפט ובתי דין בשל עבירות מסוג פשע או עוון (כלומר רק לגבי הרשעה בעבירות שעונש המקסימום לגביהן עולה על שלושה חודשי מאסר). בנוסף כולל המרשם מידע לגבי צווים שונים שניתנו על ידי בתי המשפט דוגמת צווי מבחן וצווים לביצוע שירות לתועלת הציבור.

המאגר השני הוא הרישום המשטרתי אשר כולל מידע אודות חקירות ומשפטים שעדין מתנהלים ותיקי חקירה שנסגרו מסיבות שונות ללא העמדה לדין.

קבלת מידע מהמרשם הפלילי

באופן עקרוני הרישום הפלילי בישראל הוא חסוי, כאשר לכל אזרח הזכות לעיין ברישום הפלילי אודותיו. יחד עם זאת, החוק קובע ארבעה גופים שהעיון במרשם פתוח עבורם ככל שזה נדרש לצורך מילוי תפקידם: המשטרה; השב”כ; המשטרה הצבאית; ומחלקת בטחון שדה של צה”ל. עוד קובע החוק רשימה של בעלי תפקידים וגופים שונים להם תמסור המשטרה מידע מתוך המרשם הפלילי כאשר הוא דרוש להם לצורך מילוי תפקידם. מדובר ברשימה של מעל ל- 50 גופים ובעלי תפקידים. ביניהם: ועדות חקירה ממלכתיות, מס הכנסה, יושב ראש הרשות לניירות ערך, נשיא המדינה והמוסד.

יש לציין כי מידע מתוך הרישום המשטרתי לגבי תיק פלילי שנסגר ניתן למסור אך ורק לרשימה מצומצמת יותר של 13 גופים, ביניהם היועץ המשפטי לממשלה, המוסד והרמטכ”ל. חשוב להדגיש כי המידע לא נמסר עבור כל מטרה אלא רק עבור מטרות שהוגדרו מראש בחוק. כך לדוגמא מס הכנסה יוכל לקבל מידע מהרשם הפלילי רק לצורך ניהול חקירות לגבי עבירות מס. דוגמא נוספת היא רשויות מקומיות. לשאלה האם רשות מקומית יכולה לקבל מידע מהמרשם הפלילי, התשובה היא ברוב המקרים לא. אולם ראש רשות מקומית הוא בין הגופים אשר להם הסמכות לקבל מידע ולכן אם המידע נחוץ למילוי תפקידו, הרי שביכולתו לקבל את המידע מהמרשם הפלילי, למעט מקרים שנסגרו.

קבלת מידע מהמרשם הפלילי במקרים מיוחדים

ישנם מספר מקרים מיוחדים בהם תמסור המשטרה מידע מתוך המרשם הפלילי. כאשר אדם מבקש להשתתף במכרז של גוף ציבורי שחלה עליו חובת מכרז (משרד ממשלתי, עירייה וכיוצא בזה), ניתן בהסכמתו למסור את הרישום הפלילי שלו למי שהוסמך לקבלו בגוף שמנהל את המכרז. כמו כן המשטרה מעבירה לרשות הרישוי מידע מן המרשם בדבר כל עבירה הכרוכה בנהיגת רכב ובדבר עבירות סמים של בעלי רישיון נהיגה. בנוסף, כאשר אדם נזקק למידע מן המרשם לצורך בקשת אזרחות של מדינה זרה, תמסור המשטרה, על פי בקשתו, את המידע לאותה רשות.

הגבלה על עיסוק עקב רישום פלילי

ישנם מקצועות שבכדי לעסוק בהם יש צורך בקבלת רישיון או היתר ואחד השיקולים בהחלטה על הענקת הרישיון או ההיתר הינה העבר הפלילי של המבקש. במקרים מסוג זה, בהסכמת המבקש יוכל הגוף האחראי על מתן הרישיון או ההיתר, לקבל מידע מהמרשם הפלילי. סוגיה זו משפיעה על מגוון רחב של בעלי מקצוע החל מרואי חשבון ועורכי דין, דרך סוכני ביטוח ועד לנהגי אוטובוס.

יחד עם זאת חשוב לזכור כי כאמור לא ניתן לעיין ברישום פלילי של אדם ללא אישורו וכי לא כל רישום פלילי משפיע על קבלת רישיונות והיתרים. ברוב המקרים רק להרשעה בעבירה שיש עמה קלון או שיש לה קשר לתחום העיסוק תהיה השפעה על מתן רישיון או היתר תעסוקתי.

בנוסף, כאשר החוק קובע כי לא ניתן לכהן במשרה ציבורית כלשהי כאשר יש עבר פלילי, המשטרה רשאית, באישור היועץ המשפטי לממשלה, להעביר לעיון לגורמים הרלבנטיים את הרישום הפלילי של מי שמכהן במשרה כאמור או מועמד לכהן במשרה כזו. חשוב לזכור כי מעסיק פרטי או גוף פרטי אינו זכאי לעיין במרשם הפלילי ואינו יכול לדרוש מאדם מסוים לספק לו את הרישום הפלילי אודותיו. הגופים המורשים על פי חוק לקבל מידע מן המרשם הפלילי מקבלים אותו ישירות מהמשטרה.

האם ניתן למחוק רישום פלילי?

signing-papers

כיוון שלרישום פלילי יש השלכות בעייתיות, בעיקר בתחום העיסוק, אזרחים רבים בעלי רישום פלילי או משטרתי מבקשים למחוק את אותו רישום.

הרישום הפלילי נמחק לחלוטין רק לאחר 17 שנה על פי החוק בישראל. יחד עם זאת, ניתן לקצר את התקופה מכוח מתן חנינה שניתנת על ידי נשיא המדינה. אין ספק שמדובר בתקופת זמן ארוכה שיכולה להסב נזק של ממש לחייו של בעל הרישום הפלילי.

לכן מומלץ להעזר בשירותיו המקצועיים של עורך דין פלילי בכדי לפנות בבקשת חנינה לנשיא המדינה אשר רשאי לקצוב את תקופת המחיקה ולמעשה לקצרה באופן משמעותי.

משרד עורכי דין גיל באיער מתמחה בהכנתן והגשתן של בקשות חנינה למחיקת רישום פלילי. אם יש לכם רישום פלילי והדבר פוגע בכם או עומד בדרככם, צרו עמנו קשר עוד היום ונעשה כל שביכולתנו על מנת למחוק רישום זה ולעזור לכם לצאת לדרך חדשה.

לייעוץ ללא התחייבות, פנו למשרד עו”ד פלילי גיל באיער 052-3877227

או צרו קשר עכשיו באמצעות הטופס הבא:

 

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.