הסדר טיעון – מה משמעותו ומה יתרונותיו?

הסדר טיעון ידוע לציבור גם בשם עסקת טיעון. אותו הסדר הוא בסופו של דבר הסכם ידוע מראש במשפט הפלילי, כאשר השותפים לו הם התביעה והנאשם. ישנם מקרים שונים בהם הסדר הטיעון מסתמן כפתרון הטוב ביותר עבור שני הצדדים, כאשר על הנאשם להודות באשמה, תוך שהודות להסדר מיוחסים לו אישומים פחות חמורים.

הסדר הטיעון הוא ההסכם הסופי המתקבל על שני הצדדים, כאשר קודמים לו שלל שלבים מקדימים. תחילה, ישנם מפגשים הנערכים בין הצדדים, כאשר המטרה היא לנסות ולהגיע להסכמה לגבי סעיפים, האשמות וגם העונש שיקבל הנאשם בסופו של דבר. המשפט הפלילי עושה שימוש בכלי הזה לא מעט, והוא משרת את שני הצדדים: הנאשם והתביעה.

הסדר הטיעון כפשרה בין שני הצדדים

אפשר לומר כי הסדר הטיעון יוצר גשר בין שני הצדדים – הנאשם והתביעה. על כל אחד מהצדדים לוותר ולהתגמש, כאשר המטרה היא להגיע לסיומו של הסכסוך וההליך המשפטי. חשוב לציין כי ההסדר אינו פוטר את הנאשם מהמיוחס לו, אלא שחתימתו על ההסדר המוקדם, מזכה אותו בהקלות שונות במטרה לקדם את סיום הסכסוך. הקלות שכאלו כאמור יכולות להיות האשמות פחות חמורות המיוחסות לו, ובהתאם גם עונש מופחת שמקל עליו.

כל אחד מהצדדים מחזיק באינטרס אחר המסתמן כמוטיבציה לחתימה על ההסדר. עבור הנאשמים, ישנו אינטרס ברור להביא לסיום ההליך, תוך שגם ישנה הקלה משמעותית בעונש. מהצד השני, התביעה רוצה להבטיח כי לאורך המשפט לא ייווצר מצב בו הנאשם זוכה לחלוטין.

חתימה על הסכם טיעון מגלמת בתוכה סט של יתרונות

ישנם משפטים מוכרים מאד לקהל הישראלי, לאורכם הוצע לנאשם לחתום על הסדר טיעון. אחד מאותם מקרים ידועים הוא של הנשיא לשעבר משה קצב, שהוצע לו לחתום על הסדר טיעון וכך לסיים את הפרשה. לאחר החתימה על ההסדר שסביר כי היה מקל את עונשו של הנשיא לשעבר, קצב חזר בו ולכן הוגש כנגדו כתב אישום. אם כן, מה הם היתרונות של ההסדר?

ראשית, ידוע לשני הצדדים לקראת מה הולכים. במשפט, הנאשם לא יכול לדעת איך ישפטו אותו ואיזה עונש ייגזר עליו, תוך שהתביעה לא יודעת אילו טיעונים יוצגו ואיך יסתיים המשפט. הסדר הטיעון הוא הסכם הנחתם מראש, תוך שעל כל אחד מהצדדים להסכים לכל הסעיפים הנחתמים. כך, הנאשם יודע היטב במה הוא נאשם, במה עליו להודות ומה העונש הצפוי לו. סעיף זה קריטי מאחר וחוסר הוודאות המון פעמים יוצר אי נוחות ומתחים נפשיים אצל הנאשמים, כך שההסדר מעניק להם וודאות והם יודעים מה צפוי להם.

בנוסף, הסדר טיעון המון פעמים גם מאפשר לנאשם לחזור למסלול חייו מהר יותר. משפט פלילי משפיע בצורה ישירה על חייו של הנאשם. ההשפעות ניכרות גם במישור האישי-משפחתי, וגם בקריירה שלא אחת קורסת בעקבות ההתמסרות הטוטאלית למשפט. הסדר הטיעון יכול לסיים את הפרשה במהירות יחסית, כך שהנאשם יוכל לקבל עליו את העונש וגם לחזור מהר יותר לשגרת חייו.

הייצוג המשפטי הינו קריטי לקבלת הסדר הוגן ונכון לנאשם

חתימה על הסכם טיעון חייבת להתבצע בליווי של עורך דין. מדובר על הסכם עדין מאד, שמשפיע באופן ישיר על עתידו של הנאשם. עורך דין פלילי יכול להבטיח כי התנאים בהסדר שיחתם יהיו הטובים ביותר עבור הנאשם בהתבסס על אופי התיק. לפני החתימה על ההסדר, יש לפנות אל עורך דין המנוסה בחתימה על הסדרי טיעון, כך שיהיה ניתן להגיע להסדר האידיאלי והמקל ביותר.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
תמונה של עורך דין גיל בר-אור

עורך דין גיל בר-אור

גיל בר-אור(באיער לשעבר) הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד בר-אור תובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.

עו"ד גיל באיער

תובע משטרתי לשעבר

אנו מתחייבים:

  • לתת ללקוח, מראש, הערכה של סיכויי ההצלחה בתיק.
  • להיות בשקיפות מלאה מול הלקוח. אם הלקוח ביקש זאת, נעביר לו, בתוך 24 שעות, כל מסמך שקיבלנו מהצד השני.
  • לתת ללקוח עדכון, בכל התפתחות בתיק, בתוך 24 שעות מהמועד שקיבלנו אותה.
  • להשיב ללקוח, בתוך 12 שעות מהמועד שפנה אלינו.
  • ⁠להכין את הלקוח לקראת כל דיון שיתקיים בביהמ״ש, בצורה הטובה ביותר, אם טלפונית ואם בפגישה במשרד, לפי בחירת הלקוח.