היתרונות והחסרונות של עסקת טיעון

מחקרים מראים שבישראל קרוב ל-80 אחוז מההכרעות בתיקים פליליים המובאים לפתחו של בית המשפט המחוזי מסתיימים בהסדרי טיעון. לכן, וודאי יצא לכם לשמוע לא אחת את הביטוי "עסקת טיעון" (או הסדר טיעון) בחדשות הטלוויזיה או בעיתונים, היות שמדובר בפרקטיקה מקובלת המתבצעת במסגרת המשפט הפלילי.

אם תהיתם מהי עסקת טיעון ומהי המשמעות שלה, גיל באיער עו"ד פלילי מסביר.

הגדרה של עסקת טיעון

היתרונות והחסרונות של עסקת טיעון

עסקת טיעון היא הסכם בין התביעה/פרקליטות לבין הנאשם ובא כוחו במסגרתו מוותרת התביעה על חלק מהאישומים שהיא מייחסת לנאשם או מתחייבת להמיר אישום חמור באישום קל יותר, ובתמורה הנאשם מסכים להודות בעובדות המיוחסות לו ושיש בהן כדי להרשיע אותו. עסקת טיעון היא למעשה כמו פשרה, אסטרטגיה המקובלת במשפט האזרחי. ישנם שלושה סוגים שונים של עסקאות טיעון הנבדלות זו מזו מבחינת הנושא שסביבו נעשה ההסדר: עסקת טיעון יכולה להיעשות בנוגע לעובדות המופיעות בכתב האישום, בנוגע לעונש שיקבל הנאשם או בנוגע לעבירות המיוחסות לו.

היתרונות המרכזיים של עסקת טיעון

עסקת טיעון טומנת בחובה יתרונות עבור שני הצדדים, כלומר עבור המאשימה ועבור הנאשם, כאחד, היות שהיא מאפשרת לשניהם להסכים, מראש, על תוצאותיו של המשפט הפלילי, מבלי לקיים אותו במלואו.
מבחינת הנאשם, עסקה כזו מאפשרת לחסוך את כל תהליך ניהול המשפט, תהליך שפירושו זמן רב (לפעמים, חסכון של שנה-שנתיים) וכסף.
בנוסף, יכול הנאשם, באמצעות העסקה, להימנע מריצוי עונש של מאסר בפועל (או לרצות עונש קל יותר מזה שהוא יכול היה לקבל) וליהנות מוודאות, שהיא אלמנט חשוב אשר אינו מוחשי כאשר נכנסים להליך משפטי. מיותר לציין, שחוסר וודאות היא מהמצבים הכי קשים ומאתגרים להתמודדות, ובכך שהנאשם חוסך לעצמו את הסיטואציה הזו – הוא מרוויח שקט נפשיעסקת טיעון יתרונות

התביעה, מצידה, גם היא מקבלת וודאות, את הוודאות שבהרשעת הנאשם. הליך משפטי יכול להוביל לכך שהנאשם יימצא זכאי, אך באמצעות עסקת הטיעון מבטיחה לעצמה הפרקליטות את הרשעתו של הנאשם. כמו כן, בחלק מהמקרים, התביעה מקבלת וודאות של עונש מינימום מסויים (עבודות שירות או מאסר בפועל מינימאלי).
כאשר מדובר בעבירות מין, עסקת טיעון טומנת בחובה יתרון גם עבור הצד השלישי, הקורבן, היות שהיא חוסכת לו את הצורך במתן עדות בבית המשפט, תהליך שעבור קורבן של עבירת מין הוא כואב, מעייף, מתסכל וקשה מנשוא. חשוב לציין, שעסקת הטיעון מקפלת בחובה יתרון גדול גם למערכת המשפטית הסובלת מהעדר תקנים של שופטים וממחסור בתקציבים, היות שהיא מייתרת את שמיעת הראיות בתיק, שהיא גוזלת הזמן העיקרי בתיק.

עסקת טיעון חייבת לקבל  את אישורו של בית המשפט כדי להיכנס לתוקף

חשוב להבין, שגם כאשר שני הצדדים מסכימים על עסקת הטיעון, היא עדיין צריכה לעבור את אישורו של בית המשפט. על אף שלרוב בית המשפט מקבל את עסקת הטיעון, במקרים חריגים, כאשר האינטרס הציבורי אינו יכול "לחיות בשלום" עם ההסדר (שילוב של עונש קל מדי עם עבירה חמורה מדי, ללא נימוקים ראויים לכך ע"י הצדדים) – בית המשפט לא יכבד את ההסדר ועשוי לחרוג ממנו (וגם אז-ביהמ"ש לא יטיל את העונש הראוי, לדעתו, אלא עונש ביניים). מקרים אלה הם נדירים ביותר וחלק נכבד מהם מתהפכים בערעור שמגיש הנאשם לערכאת הערעור.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
תמונה של עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.

עו"ד גיל באיער

תובע משטרתי לשעבר

אנו מתחייבים:

  • לתת ללקוח, מראש, הערכה של סיכויי ההצלחה בתיק.
  • להיות בשקיפות מלאה מול הלקוח. אם הלקוח ביקש זאת, נעביר לו, בתוך 24 שעות, כל מסמך שקיבלנו מהצד השני.
  • לתת ללקוח עדכון, בכל התפתחות בתיק, בתוך 24 שעות מהמועד שקיבלנו אותה.
  • להשיב ללקוח, בתוך 12 שעות מהמועד שפנה אלינו.
  • ⁠להכין את הלקוח לקראת כל דיון שיתקיים בביהמ״ש, בצורה הטובה ביותר, אם טלפונית ואם בפגישה במשרד, לפי בחירת הלקוח.