חקירה פלילית

חקירה פלילית

כאשר אנו שומעים את הביטוי ‘חקירה פלילית’ אנו, בדרך כלל, מדמיינים חדר חשוך ואפל ובו שולחן ברזל בודד, שני כסאות ומנורה ישנה תלויה ומתנדנדת מלמעלה. חקירה פלילית היא, אכן, לא מחזה נעים ואף אחד מאיתנו לא רוצה למצוא את עצמו בעיצומה של חקירה כזו.

אבל אם בכל זאת זומנתם לחקירה פלילית כדאי שתדעו כמה פרטים בנושא:
• ראשית, חשוב לברר אם זומנת לחקירה כחשוד בביצוע עבירה או שמא זומנת לחקירה על מנת לתת עדות בנוגע לעבירה מסוימת ואתה נחשב לעד הנחקר. למשל, שמעת יריות מתחת לחלון ביתך.

• כנחקר תחת אזהרה אתה רשאי לשמור על זכות השתיקה שהנה הזכות לאי הפללה עצמית. עם זאת, רצוי להתייעץ, קודם לכן, עם עורך דין על מנת לבדוק האם כדאי לשתוק בחקירה או שכדאי למסור גרסה. זאת, שכן שופטים אינם מתייחסים באהדה לשתיקה בחקירה ואם, לאחר מכן, יוגש כתב אישום ותצטרך למסור גרסה בבית המשפט – בית המשפט יתקשה לקבל גרסה מאוחרת שניתנה לאחר מספר שנים של שתיקה.
כעד נחקר אתה מחויב למסור גרסה אחרת אתה עלול להיות חשוד בהכשלת שוטר ובשיבוש הליכי חקירה.

• חוקרים בחקירה פלילית משתמשים בתרגילים מתוחכמים על מנת לחלץ הודאה או חיזוקים לראיות מהנחקרים. אחד התרגילים הנפוצים אשר הנחקרים אינם מודעים אליהם הוא “תשאול”. מטרת התשאול היא לתשאל את הנחקר באופן “בלתי פורמאלי” במקומות שונים כאשר הוא לא יודע שמדובר כלל בחקירה: בניידת, בחדר החקירות, בדרך למעצר וכד’. החוקרים יכול לנהל עם הנחקר שיחה “חברית” והנחקר יענה בתמימות. החוקר ירשום אח”כ את הדברים בזיכרון דברים והם הופכים לראיה בבימ”ש ואף עלולים להיות מרשיעים.

דוגמא לכך יכולה להיות כאשר החוקר זורק את העט, מלווה את הנחקר לשירותים ואומר לו: “עזוב הכל, אני לא רושם, דבר איתי אני בעדך”. הנחקר, שחושב כי דיבר באופן לא פורמאלי איננו יודע כי דבריו נרשמים לאחר מכן בדוח תשאול והוא מופתע כאשר הם מוצגים מולו בבימ”ש.

• כל נחקר – יש לו הזכות להיפגש עם עורך דין לפני תחילת החקירה. עורך דין עשוי להיות קריטי ויכול להנחות את הנחקר כיצד להתנהג בחקירה, מה לעשות ומהם התרגילים שהחוקרים מפעילים. לעיתים, המשטרה לא שמה דגש על זכות זאת ולכן חשוב לעמוד עליה כיוון שהיא יכולה להיות ההבדל בין הרשעה לזיכוי.

• לנחקר תחת אזהרה יש זכות להודיע לבן משפחה קרוב על מעצרו.

• למשטרה יש 24 שעות לערוך חקירה פלילית (למעט מקרים חריגים). יש לקחת בחשבון את השעות בהם היה החשוד מעוכב לחקירה, כאשר זכות העיכוב של חשוד היא עד שלוש שעות (למעט אם היו מספר רב של מעוכבים בפרשה שאז העיכוב הנו למשך 6 שעות). חריגה של המשטרה במהלך חקירה פלילית (מעל 24 שעות) ללא סיבה מוצדקת הופכת להיות בלתי חוקית. בדיון בביהמ”ש בהארכת מעצר – יש לעמוד על כך, כמו גם על פגיעה אחרת בזכויות מהותיות של החשוד בחקירתו, שכן אלה יכולות להביא לשחרור מיידי שלו.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.