איום ברצח השלכות

לא פעם אנו שומעים דרך החדשות על איום ברצח של איש מוכר מהציבור או אדם המוכר למשטרה. דמיינו שאתם מתעוררים בבוקר, מכינים לעצמכם את הקפה של הבוקר, מתארגנים לעבודה, סוג של עוד יום רגיל שבשגרה. אתם מתחילים את היום בחיוך, אחרי שפיזרתם את הילדים במסגרות ופתאום מקבלים הודעת אס אם אס בה מאיימים עליכם ברצח. אתם לא יודעים מי שלח את ההודעה, אתם לא יודעים מה הסיבה, אתם לא מבינים מה קורה ותחושת פחד וחרדה פוקדת כל תא ותא בגוף שלכם ואתם מתקשים להמשיך את היום שלכם.

הפוסט הבא יעסוק באיום ברצח ובהשלכות של זה מבחינת החוק. כאשר המחוקק בודק את עבירת האיום ובוחן אותה הוא עושה זאת על פי מידת האדם הסביר ולא לפי התחושה הסובייקטיבית של המאוים.

חשוב להבין שהחוק בישראל מחמיר מאוד בענישה על איום ברצח בכתב. כלומר, מסמך כתוב שמועבר באופן ישיר או באופן עקיף לאדם המאוים, זאת במצב שבו המאיים מבין ומכיר את תכולת התוכן הכתוב, עלול להוביל לעונש חמור ולמעצר בפועל.

איך בוחנים מקרה של איום ברצח?

בכדי לגזור את הדין כלפי אדם אשר הורשע בגין עבירת איום ברצח אותה ביצע כלפי אדם אחר, חייבים לקחת בחשבון את כל נסיבות המקרה. סוג האיום, עד כמה הוא חמור, מה ההיקף שלו, כלפי מי האיום הופנה, מה הרקע שלו, מה הנסיבות של האדם המאיים – אלו ועוד נלקחים בחשבון. בישראל הענישה מתבצעת בצורה אינדיבידואלית ולא קולקטיבית. לכן, בית המשפט בודק קודם כל האם מדובר בכלל באדם מן השורה, אדם נורמטיבי או שזהו אדם שחוזר על המעשים שלו שוב ושוב והוא אדם בעל רקע של אדם פלילי. המצב המשפחתי של המאיים, הרקע שלו, הגיל שלו והמצב הבריאותי אלו הם דברים שנלקחים בחשבון. בנוסף יש להתייחס גם על האם אותו אדם הביע חרטה ולקח אחריות על המעשים שלו.

איום ברצח השלכות

אז מה העונש על איום ברצח?

החוק והדין בישראל מגדירים איום ברצח כעבירה המשתייכת לקבוצת העבירות השליליות. איום כלפי אדם אחר בפגיעה בגוף שלנו, בשמו הטוב, בנכסים, בחירות או במשפחה שלו היא עבירה פלילית.

איום יכול להתבצע כלפי בן משפחה, בן זוג, בוס, קולגה לעבודה, כלפי עובד ציבור ועוד.

המחוקק מייחס את עבירת האיום ברצח בהתאם לחומרת המעשה ולהשלכות האפשריות.

כלומר יש הבדל בין איום ברצח בעל פה לאיום רצח שנעשה בכתב. העונש המירבי בגין איום ברצח בכתב בין אם זה מייל מאיים, מכתב או אפילו הודעת כתובה יכול להגיע גם לשבע שנות מאסר. העונש המירבי בגין איום ברצח שאיננו נעשה בכתב הוא שלוש שנות מאסר.

אין מדובר בעבירה תוצאתית אלא המחוקק מתייחס לאיום ברצח כעבירה התנהגותית ולכן חובה להוכיח את המודעות של המאיים לביצוע העבירה ואם המטרה של האיום הייתה להפחיד את המאוים. למידת השפעת האיום אין השפעה ולכן אין צורך להוכיח אותה.

איום ברצח השלכות

איימו עליכם?

במידה וחוויתם איום, הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא להתייעץ עם עורך דין פלילי מקצועי המתמחה במשפט הפלילי. עורך הדין יידע להכווין אתכם בצורה שקופה ומקצועית לגבי מה עליכם לעשות ואיך עליכם לפעול. איום ברצח נחשבת לעבירה פלילית ומסוכנת מאוד ואין להקל בכך ראש. לכן יש חשיבות רבה למהירות שבה תפנו לעורך דין.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.