איך אני מברר אם יש לי רישום פלילי?
ניגשים לכל תחנת משטרה (רצוי בשעות הבוקר/הצהריים) עם ת.ז. למרכז שירות לאזרח ומבקשים לעיין ברישום הפלילי (כבר אין אפשרות להדפיס את המידע כפי שניתן היה לעשות בעבר).
הרישום הפלילי מורכב מ-4 חלקים: הרשעות (ופסקי דין ללא הרשעה), תיקים פתוחים, תיקים סגורים (מחוסר ראיות או מחוסר עניין לציבור) ותיקים שהתיישנו או שהנשיא נתן לגביהן חנינה.
ניסיתי להתקבל למקום עבודה חדש והמעסיק ביקש שאביא לו תעודת יושר. מה לעשות?
לא להתרגש. המעסיק אולי לא יודע אבל זו עבירה פלילית לבקש ממועמד לעבודה גיליון רישום פלילי (הקרוי בשפה עממית "תעודת יושר"). אתה יכול לתת לו רק את העמוד הראשון שתקבל מהמשטרה (ובו פרטיך האישיים) ולומר לו שזה כל מה שקיבלת. הוא לא יוכל לדעת אם קיבלת עמודים נוספים, או אם נפתח לך תיק פלילי. גורם ציבורי הזכאי לקבל מידע מהמשטרה-מקבל אותו ישירות מהמשטרה.
אני רוצה להגר לארה"ב ויש לי תיק סגור במשטרה וחושש שהם יעלו על זה. מה לעשות?
אין מה לחשוש. משטרת ישראל רשאית להעביר לרשויות זרות (בהסכמתך. ישירות) אך ורק מידע בנוגע להרשעות (או פסקי דין ללא הרשעה) ותיקים פתוחים שלך אך לא מידע בנוגע לתיקים סגורים או הרשעות שהתיישנו או חנינות שניתנו. המידע נמסר באופן ממוחשב כך שטעויות אנושיות בלתי אפשריות כאן. אל תשתף את הרשויות האמריקאיות בע"פ במידע אודות התיק הסגור.
אני מעוניין למחוק את הרישום הפלילי שלי. מה עלי לעשות?
נפריד בין הרשעות (ופסקי דין ללא הרשעה) לבין תיקים סגורים:
במקרה הראשון, יש לבצע פניה לנשיא המדינה, באמצעות מחלקת חנינות של משרד המשפטים.
מומלץ לעשות זאת באמצעות עו"ד המתמחה בתחום, כאשר חלפה תקופה משמעותית והאדם עבר הליך שיקום מעמיק או כאשר אירע אירוע רפואי קשה שלו או של בן משפחה קרוב והוא נדרש לסעוד אותו.
במקרה השני, הפנייה הנה לקצינת מרשם פלילי במטה הארצי של המשטרה, ורק כאשר אין הרשעות (או פסקי דין ללא הרשעה) בתוקף, בחלוף פרק זמן מינימאלי הקבוע בחוק (7-5 שנים, תלוי בסוג העבירה). גם כאן, רצוי לעשות זאת באמצעות עו"ד המתמחה בכך, שכן קיימים קריטריונים הקבועים בחוק ובתקנות אליהם יש להתייחס בבקשת המחיקה.