שיבוש הליכי משפט – למה הכוונה?
עבירת שיבוש הליכי המשפט מעוגנת בסעיף 244 לחוק העונשין ומוגדרת כדלקמן: "העושה דבר בכוונה למנוע או להכשיל הליך שיפוטי או להביא לידי עיוות דין, בין אם בסיכול הזמנתו של עד, בין אם בהעלמת ראיות ובדין בדרך אחרת – דינו מאסר שלוש שנים".
המדובר, הלכה למעשה, בקשת רחבה של מקרים שמטרתם היא לפגוע בתקינותו של ההליך המשפטי ולהקשות על רשויות החוק לבצע את מלאכתן: החל, למשל, מטשטוש ראיות ומחיקת מספרי טלפון ומסרונים (sms) מהמכשיר הסלולארי וכלה בהחלפת פגוש במקרה של תאונת דרכים או החלפת ראיה קיימת בראייה אחרת וכיוצא באלה.
חשוב לציין, כי על מנת להרשיע אדם בעבירה של שיבוש הליכי משפט, אין כל צורך להראות כי ההליך המשפטי אכן שובש. זאת, משום שדי בהוכחה ממנה עולה בבירור כי זו הייתה כוונתו של הנאשם. בנוסף, בכל הנוגע להגדרתו של "הליך שיפוטי" הרי שגם שיבוש של חקירה פלילית והוצאה לפועל הנם, לצורך, העניין בבחינת הליכים שיפוטיים.
הסניגור – בין שתי חובות
באופן טבעי, בין הסניגור למרשו קיימת חובת נאמנות. ברם, מעל חובה זו, כפי שבוודאי ניתן להבין, עומדת קודם כל ולפני הכל חובת הציות לחוק בכלל ולחוק הפלילי ותקנות האתיקה בפרט. במילים אחרות, הסניגור יכול וצריך לתת ללקוח שלו את העצות המשפטיות הטובות ביותר שיביאו לצמצום הנזק המשפטי שייגרם לו, אם בכלל, למינימום האפשרי – אך, בה בעת, אסור לו לסייע באופן פעיל למעשה שעלול להיחשב כשיבוש הליכי משפט.
יתרה מכך, בבואו להגן על מרשו בבית המשפט יבקש הסניגור לטעון כי גם אם מהלכים כאלה ואחרים, שניתן להגדירם כשיבוש הליכי משפט, אכן קרמו עור וגידים, הרי שבכל מקרה מדובר היה בטעות בתום לב ולא במעשה מכוון.
משרד עורכי דין גיל בר-אור מתמחה במתן שירותי ייעוץ וליווי משפטי לכל אורכו של ההליך הפלילי. אנו נעשה ככל יכולתנו ונקדיש את כל המשאבים העומדים לרשותנו על מנת לסייע לכם לשים את הפרשה המשפטית שמעיבה על שגרת החיים שלכם מאחוריכם – מוקדם ככל שניתן.