מהו תסקיר בכתב של קצין מבחן ומה ההשלכות שלו?

קצין המבחן הנו עובד סוציאלי המועסק בשירות המבחן ומתמחה בעבודה עם אנשים שעברו על החוק. אחד מתפקידיו המרכזיים הוא לכתוב תסקיר המיועד להצגה בפני בית המשפט בנסיבות שונות, כגון בחינת חלופות למעצר ובעיקר לקראת שלב הטיעונים לעונש.

מטרתו של התסקיר היא לבחון היבטים שונים בהתנהלותו של האדם בהקשר לעבירתו ובחייו בכלל, יכולתו להכיר בחומרת מעשיו, וכן להפיק תועלת ולשתף פעולה עם תהליך שיקומי. התסקיר שיוגש לבית המשפט עשוי לכלול גם המלצות להפסקת ההליך המשפטי והמרתו בתהליך שיקומי, או בעבודות למען הציבור. כלומר, להליך זה עשויה להיות השפעה מכרעת על גזר הדין או הפסיקה, ולכן חשוב מאוד להסתייע בייעוץ מטעם עורך דין פלילי לקראתו.

מה כולל תסקיר קצין מבחן?

על קצין המבחן לבצע סקירה מעמיקה של האדם ומצבו, הנוגעת למגוון היבטים:

  • העבירה עצמה – קצין המבחן מקיים מספר פגישות עם הנאשם על מנת להתרשם מהתייחסותו אל העבירה הפלילית, הנסיבות האובייקטיביות שהובילו אליה, מידת האחריות שהוא נוקט כלפיה, חומרתה בעיניו, ומודעותו לגורמים רגשיים ואחרים שהובילו אותו לבצעה.
  •  גורמים אחרים – קצין המבחן עשוי להיפגש עם בני משפחתו של הנאשם כדוגמת בת הזוג, הילדים וההורים, במטרה לקבל תמונה טובה יותר של מצבו הפסיכולוגי, התפתחות חייו והתנהלותו הכללית. זאת בנוסף על תעודות, המלצות ומסמכים מגורמים הנוגעים לתחנות משמעותיות בחייו, וכן חוות דעת של גורמים מקצועיים ותיעודים רפואיים שונים.
  • מסקנות – על סמך הנתונים והפרטים שהובאו בפניו, ובהתאם להתרשמותו ממפגשיו עם הנאשם, מגבש קצין המבחן מסקנות הנוגעות לנסיבות החיצוניות והפסיכולוגיות שהביאו לביצוע העבירה. בתוך כך ניתנת התייחסות ליכולתו של הנאשם להסתייע בהליך שיקומי, המובאת כהמלצה בפני בית המשפט.

חשוב להבין כי כל קצין מבחן פועל באופן מעט שונה, וכי להתנהלות נכונה בפגישות ולהצגה של מסמכים חיוניים עשויה להיות השפעה מכרעת על מסקנותיו. לכן, מומלץ לפנות אל עו”ד פלילי על מנת להתכונן כראוי להליך.

אחד המקרים שבהם היה מעורב קצין מבחן לאחרונה, פורסם ב-nrg. מדובר בתושב נתיבות שדקר את חברתו מכיוון שזו ביקשה להיפרד ממנו. במסגרת ההליך המשפטי, הודה הנאשם במסגרת תסקיר שירות המבחן במעשים שיוחסו לו, והודה שהיה שיכור כשביצע את המעשים. לאחר הסדר טיעון, הוא נידון ל-13 שנות מאסר.

במה מסייע עורך הדין?

ראשית, עורך דין פלילי מסייע לנאשם להבין את ההליך העומד בפניו, את חומרתו, ואת השלכותיו אם לא יגובשו המסקנות הרצויות מבחינתו. לאחר מכן מכין איש המקצוע את הנאשם לקראת הפגישות, על מנת שיוכל להציג באופן הולם את מהלך חייו, אחריותו לאירוע, הבנת מעשיו וחומרתם. בנוסף לכך, עורך הדין מנחה את הנאשם בדבר המצאת המסמכים, התעודות והתיעודים אשר יציגו את צדדיו ונסיבות חייו, באופן המעודד את קצין המבחן לגבש המלצות שעומדות לטובתו.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.