קיימים מקרים רבים היכולים להיחשב לגניבה ממעסיק ולהתנהלות העובד מול המעביד, מרגע הפניית האשמה, בדבר הגניבה חשיבות רבה ולכן מומלץ לעובד לנהוג שיתר זהירות ואף להתייעץ עם עו"ד בנושא, טרם יעשה או יאמר דבר שיצטער עליו בהמשך. ריכזתי כאן מספר סיפורי מקרה שיוכלו לשפוך מעט אור על אופן התנהלות עובדים, מעסיקים, המשטרה ובית המשפט במקרים של האשמה בגניבה ממעסיק.
שלילת פיצויים, מאסר על תנאי וקנס כספי
נהג משאית בחברת הובלות, שהודה שגנב סולר מהחברה, אמור היה לקבל 8,000 שקל על פיטורים שלא כדין. אולם ביה"ד הארצי לעבודה ביטל את תשלום הפיצויים לנהג המשאית, ואישר את פיטוריו ללא שימוע לאחר שהודה בגניבת סולר. השופט קבע זאת באופן חריג היות והנהג הודה בדבר ביצוע הגניבה בשלושה מקרים שונים ולא היה מדובר בחשד בלבד.
במסגרת תביעה פלילית נגד העובד, הורשע הנהג בשני אישומים של גניבה ממעסיק, והנהג נדון לשישה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 1,500 שקל.
שלילת פיצויי פיטורין ודמי הודעה מוקדמת מתאפשרים רק אם המעביד הצליח להוכיח ברמת ההוכחה הנדרשת, שהתבצעה גניבה וגם הגיש תלונה במשטרה. הוא יכול לפנות לבית המשפט לענייני עבודה, באמצעות עו"ד דיני עבודה, לשלול מעובד את פיצויי הפיטורין לאחר שערך לכם שימוע בעניין ונתן לעובד להשמיע את טענותיו. יחד עם זאת, במקרה והמעביד רוצה לתשאל אתכם או לבצע בדיקת פוליגרף, זה חייב להיות בהסכמת העובד ולא ניתן לכפות זאת עליו. אם המעסיק הפעיל כנגדכם חוקר פרטי, אסור לו לפגוע בפרטיות שלכם, שכן אחרת תוכלו לתבוע אותו בחזרה ולדרוש פיצויים.
הגנב מקופת המזומנים במשטרה הוא בעצם… שוטר
מקרה נוסף של גניבה ממעסיק שפורסם מדווח על גינבה במקום מאד לא שגרתי – תחנת משטרה. רכז מודיעין מתחנת משטרה במרכז לקח לכיסו כספים שנועדו לתגמול מקורות עברייניים. במסגרת תפקידו של השוטר, היה עליו להיות בקשר עם עבריינים, לספק את תמונת המודיעין ולתגמל את אותם המקורות במזומן על המידע שהם מוסרים. ההליך כולו מבוצע תחת רישום, כאשר רכז המודיעין מושך את הכסף מהקופה ומדווח מי קיבל אותו. במח"ש הסבירו שהשוטר נחקר בחשד לעבירות גניבה ממעביד, זיוף והפרת אמונים. בענייננו, מדובר אף בעבירה חמורה יותר של גניבה בידי עובד ציבור, המוגשת לבית המשפט המחוזי. בתיקים מסוג זה, הנחשבים לרגישים, בין היתר בשל אופי תפקידו של השוטר, נראה שקשה יותר למצוא ראיות, מכיוון שאין מתלונן וחקירה תיפתח רק במקרה של הלשנה. בתור עו"ד פלילי, בתיקים אלו ניתן לנסות לטעון להפללה. במקרה שחומרת הראיות אינו משאיר ספק בנוגע לאשמת הנאשם, יש לנסות לתקן את כתב האישום ולהגיע להסכמה בנושא העונש. אם אכן השוטר החשוד יואשם ויורשע במיוחס לו, ללא הסדר טיעון בנוגע לעונש, הוא צפוי להידון לעונש מאסר בן שנה וחצי עד שלוש שנים.
גניבה ממעסיק של עובד חדש: 4,500 במזומן מקופת הסופרמרקט
במקרה שפורסם לאחרונה, על מקרה של גניבה ממעסיק ולפיו, בחור בן 25 מבת ים נחשד בגניבה של אלפי שקלים מקופה של סופרמרקט בו עבד. החשוב התקבל לעבודה יום לפני ביצוע הגניבה ובמהלך החניכה הוא הוצמד לקופאית ותיקה, שהסבירה לו כיצד מבוצעת העבודה בקופה. במהלך היום כהקופאית הותיקה ניגשה לשירותים וביקשה מהחשוד לשמור על הקופה עד שתשוב, גילתה שהעובד לא נמצא כלל במקום ולאחר בירור קצר עלה כי מהקופה נעלמו כ-4,500 ש"ח במזומן. כשמנהלי הסניף התלוננו על המקרה במשטרה ומסרו את פרטי החשוד, הסתבר להם להם שהוא דרוש לחקירה על מקרי גניבה דומים ממעסיקים נוספים. מסמיכות האירועים ומהעובדה שקיימים נגד החשוד תיקים פתוחים בחשדות זהים – ניתן להסיק שהתקבל לעבודה אך ורק על מנת לבצע עבירה של גניבה ממעסיק.
האם גניבה מלקוחות החברה גם נחשבת לגניבה ממעסיק?
בהחלט כן! אתר מאקו פרסם כתבה על מקרה של גניבה ממעסיק שביצע עובד בחברת פלאפון. העובד, שהיה מכור להימורים, ניצל את הגישה שלו למחשבי החברה ולמספרי כרטיסי האשראי של הלקוחות שבאמצעות הוא רכש על חשבון הלקוחות מכשירים סלולריים בכ-250 אלף ש"ח. את העסקאות המזויפות, רשם העובד כעסקאות מכירה ואף קיבל עליהן בונוס של 70 ש"ח עבור כל אחת.
נגד העובד נמצאו ראיות מוצקות לעבירות מרמה, זיוף, גניבה בנסיבות מחמירות ומעילה ובית הדין האזורי לעבודה פסק בהסכם פשרה כי על צדקה להחזיר 264 אלף ש"ח לחברה. משלא עשה זאת, הוגש נגדו כתב אישום ושופט בית משפט השלום, עידו דרויאן, החליט לגזור על הנאשם שנת מאסר, חצי שנת מאסר על תנאי, וקנס בסך 10,000 ש"ח.