מהו צו הגנה למניעת אלימות במשפחה

תופעת האלימות במשפחות נראית ומורגשת בקרב סוגים שונים של משפחות ברחבי הארץ בשכבות סוציואקונומיים שונות. עלית המדרגה לכיווני אלימות נוצרת עקב מחלוקות בין בני הזוג, כזוג נשוי, בעת הליכי הגירושין או לאחריהם.

קיימים כמה סוגי אלימות אשר כולם חמורים, אלימות פיזית, מילולית, כלכלית או מינית. האלימות מתרחשת בסוג אחד של אלימות או בשילוב של כמה מהם בין בני זוג, אחים, הורים וילדים וגורמים נוספים במשפחה המורחבת.

הוצאת צו הגנה

במקרי אלימות, מבקש עורך הדין של הנפגע מסיטואציה זו להוציא צו הגנה כדי להגן עליו מפני האדם האלים. לאור חשיבות העניין והקריטיות בהוצאת צו זה, הנושא נדון בבית המשפט בדרך כלל בו ביום או למחרת כדי להוציא צו הגנה למניעת הישנות של מקרי אלימות. הצו מגן באופן מידי על האדם הנפגע כדי למנוע הידרדרות של האלימות למצב קיצוני העלולה לגרום אף לאסון כמו ניסיון לרצח או מקרי רצח.

כדי להפיק צו הגנה נדרש הצד הנפגע להמציא הוכחות על חומרתה של האלימות באמצעות תמונות, הקלטות, תלונות שהוגשו במשטרה ועוד.

דרישה זו באה כדי למנוע מקרים שבהם מטילים דופי או אשמה באדם שלא נהג כלל באלימות, מגישים נגדו תלונות שווא ומאשימים אותו בפעולות שהוא כלל לא ביצע וזאת כדי להשיג מטרה אחרת כמו אי הגעתו של אדם זה לבית המשפחה או סיבות אחרות.

הצו מגן באופן מידי על הצד הנפגע כדי למנוע הידרדרות של האלימות למצב קיצוני העלולה לגרום לאסון כמו מקרי רצח שקרו לא אחת לאורך השנים האחרונות.

צו הגנה ניתן באופן זמני כפעולה מידית עד מועד הדיון שאליו יזומנו שני הצדדים לסכסוך, כך שכל אחד יוכל להשמיע בו את הצד שלו בהתאם לזווית הראיה והחשיבה שלו במקרה הנידון. בהתאם להתרשמותו של השופט מהדברים שנאמרו בדיון, הוא יקבל החלטה אם להאריך את צו ההגנה בשלושה חודשים נוספים עד תוקף מקסימלי של שנה שלמה, או לחלופין לא להאריך את תוקפו.

מהו צו הגנה למניעת אלימות במשפחה

ההשלכות של הוצאת צו הגנה

בזכות צו ההגנה, חל איסור על אדם אלים להיכנס לדירה בו מתגורר הנפגע גם אם הדירה רשומה בספרי המקרקעין על שמו של התוקף ובנוסף לכך, חל עליו איסור להתקרב אליו בכל מקום אחר כמו ברחוב או במקום העבודה שלו.

אם קיים ברשותו של הפוגע נשק, עקב צו ההגנה חל עליו איסור לשאת אותו אלא אם בית המשפט חש שאין איום ולכן יאשר לו להמשיך ולהחזיק בנשק.

קיימים מקרים שבהם בית המשפט דורש מהאדם הפוגע להפקיד בטוחות מסוימות בקופת בית המשפט כדי שהוא יעמוד בתנאי צו ההגנה שהוצא נגדו.

אם האדם התוקף אחראי לקטין כמו מקרה בו הוא אביו של ילד, יתווה בית המשפט את הדרך כיצד לנהוג כך שיישמר הקשר הרציף בין הקטין לאביו תוך פיקוח של עובדי הרווחה.

הוצאתו של צו ההגנה יוצר ברוב המקרים תקופה של חשיבה ושקט עד הדיון בבית המשפט וזאת כדי להרגיע ולו במעט את הנושאים הסוערים בין הצדדים, כך שלא יראו זה את זה ולאחר מכן ינסו להסדיר את חילוקי הדעות ביניהם בדרכים נורמטיביות שאינן כוללות אלימות.

תביעת נזיקין

לאור מעשי האלימות הגוברים, יכול הנפגע לתבוע את הפוגע גם תביעה אזרחית ללא קשר לתביעה הנידונה בבית המשפט לענייני משפחה. בתביעת נזיקין זו יבקש הנפגע פיצוי על כל הנזקים הנפשיים והפיזיות שנגרמו לו בשל מעשי האלימות השונים.

המאמר הועיל לכם? שתפו גם את החברים
תמונה של עורך דין גיל באיער

עורך דין גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.

עו"ד גיל באיער

תובע משטרתי לשעבר

אנו מתחייבים:

  • לתת ללקוח, מראש, הערכה של סיכויי ההצלחה בתיק.
  • להיות בשקיפות מלאה מול הלקוח. אם הלקוח ביקש זאת, נעביר לו, בתוך 24 שעות, כל מסמך שקיבלנו מהצד השני.
  • לתת ללקוח עדכון, בכל התפתחות בתיק, בתוך 24 שעות מהמועד שקיבלנו אותה.
  • להשיב ללקוח, בתוך 12 שעות מהמועד שפנה אלינו.
  • ⁠להכין את הלקוח לקראת כל דיון שיתקיים בביהמ״ש, בצורה הטובה ביותר, אם טלפונית ואם בפגישה במשרד, לפי בחירת הלקוח.