מוסד השימוע נקבע בדין הישראלי בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, בו נקבע כי מקום שעומדים לשקול להגיש כתב אישום כנגד חשוד בעבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש הקבוע בגינה בחוק עולה על 3 שנות מאסר)-יש לתת לו הזדמנות לעיין בחומר הראיות שנאסף בעניינו ולשכנע את התביעה, בתוך 30 יום ממועד קבלת החומר, להימנע מהגשת כתב אישום.
שימוע על פי חוק
סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי (הנקרא גם "יידוע על הזכות לשימוע") מעניק לחשודים בעבירות פליליות מסוג "פשע" (עבירות שהעונש המרבי בגינן עולה על תקופת מאסר של שלוש שנים כגון:, החזקת סם שלא לצריכה עצמית, התפרצות לדירה ולרכב, הטרדות טלפוניות, פגיעה בפרטיות ועוד – והכל בתנאי שהחשוד אינו מצוי במעצר) את הזכות לקיים הליך שימוע, במסגרתו ינסה בא כוחו של החשוד לשכנע את רשויות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום כנגדו.
החוק מתיר לבא כוחו של החשוד להגיש פניה מנומקת לפרקליטות בתוך 30 יום מהרגע בו קיבל החשוד הודעה לפיה מתעתדת הפרקליטות להגיש כנגדו כתב אישום (חובה זו מעוגנת גם היא בסדר הדין הפלילי).
לחצו למסמך בדבר החלטה על סגירת תיק אלימות במשפחה (תקיפת נכדים) – לאחר שימוע
ניתן, אפוא, להבין, בנקל, כי הליך השימוע הוא, במידה רבה, ההזדמנות האחרונה של החשוד לבוא בדברים עם גורמי אכיפת החוק ולנסות להניא אותם מכוונתם להגיש כנגדו כתב אישום. חשיבותו של ההליך הופכת את ייצוגו של החשוד על ידי בא כוח מנוסה, בשלב זה, לקריטית.
החוק מתיר לחשוד לייצג את עצמו בהליך השימוע אך מובן ונהיר הוא כי החלטה מהסוג הזה תקשה על החשוד שאינו בקיא בסעיפי החוק ובניואנסים המשפטיים השונים ובניתוח חומר ראיות להעניק מענה ראוי לטענות שיועלו כנגדו.
כך, למשל, עורך דין מנוסה שלקח חלק, לא פעם, בהליכי שימוע דומים – יצלם את חומר הראיות הקיים נגדכם ויבדוק אותו, באופן יסודי, על מנת לנסות ולמצוא פרצות שיכולות לפעול לטובתכם. בנוסף, עורך דין שמכיר את המלאכה מקרוב ישוחח אתכם על מנת להכיר את נסיבות התיק על בוריין. זאת, באופן שיסייע לו להכין טענות מנומקות דיין שעשויות לשכנע את התביעה להימנע מהגשת כתב אישום בשל חוסר ראיות, בשל חוסר עניין לציבור ולעתים אף מחוסר אשמה.
משרד עורכי דין גיל בר-אור מתמחה בייצוג נאשמים בהליכי שימוע. עבורנו, כל לקוח הוא עולם ומלואו ואנו נעשה כל שביכולתנו על מנת לנצל, עד תום, את זכות השימוע שניתנה לכם ולאפשר ללקוח לחזור למסלול חייו התקין, מוקדם ככל שניתן.
שימוע פלילי
הליך פלילי הוא הליך לא פשוט ויש בו כמה וכמה שלבים שמבוצעים על פי שיקול הדעת של מי שמעורב בכל מקרה בצורה פרטנית. מעורבים בהליך חוקרי משטרה, נאשם בביצוע עבירה פלילית משמעותית ומי שמייצג אותו מטעמו. שימוע פלילי הוא שלב כמעט אחרון שמבוצע לפני הגשת כתב האישום והמטרה שלו היא לתת הזדמנות לנאשם ולבאי כוחו לטעון לזכותו ולטובתו, להצדיק את מעשיו, להפריך את המשמעות הפלילית או להציג שאין עניין לציבור בהגשת כתב האישום. זהו שלב קריטי וחשוב מאד וצריך לייחס לו חשיבות גבוהה במיוחד. עורכי הדין שמייצגים נאשמים דואגים להבהיר להם את החשיבות של השימוע.
מה קורה אחרי שהתבצע שימוע פלילי?
כאמור, עורכי הדין של מי שנאשם בעבירה פלילית משמעותית יידעו להסביר ולהבהיר לו את מה שקורה ואת השלב שבו נמצא המקרה שלו בתהליך המשפט הפלילי. אחרי שימוע פלילי יכול לקרות אחד משני מקרים ולכל אחד החשיבות שלו – האפשרות האחת היא ביטול האישומים ועצירתו המוחלטת של ההליך שהחל והאפשרות השנייה היא הגשת כתב האישום כפי שהתכוונו לבצע רשויות אכיפת החוק. אין זה אומר שעורך הדין שמלווה את הנאשם כשל בתפקידו אלא שמדובר במקרה חמור דיו שמצדיק את הגשת כתב האישום ואת התחלתו של שלב המשפט בגין העבירה שבוצעה. באופן טבעי יהיה מדובר בעבירה משמעותית עם השלכות רציניות.
החשיבות של ליווי וייצוג על ידי עורך דין פלילי מנוסה
אין זה פשוט לייצג את מי שנחשד בביצוע עבירה פלילית אך עורך הדין יידע מה יהיה הכי נכון לעשות על מנת לסייע ללקוחות שלו ולמזער נזקים מבחינת השפעת ההליך הפלילי על מהלך החיים שלהם. כאשר יגיע הזמן של שימוע פלילי הוא יסביר ללקוח שלו את המשמעות ואת מה שיכול לקרות לאחריו. הוא יעשה כל מאמץ לשכנע את מי שצריך שאין הצדקה בהגשת כתב האישום.
גיל בר-אור הוא עורך דין פלילי מקצועי, מומלץ ובעל ניסיון רב בייצוג לקוחות במגוון נושאים ותחומים והוא יידע בדיוק איך להתנהל בכל מקרה ומקרה.