אין ספק כי חקירה משטרתית מהווה מעמד מלחיץ, ובוודאי כאשר מדובר באדם שנחקר בפעם הראשונה. יתרה מכך, בין אם מדובר באדם שנפתח לו תיק פלילי או שנדרש לצורכי החקירה בלבד, הוא עלול לבצע טעויות שיסבכו ואף יפלילו אותו, גם אם לא ביצע כל עבירה. מסיבה זו, חשוב מאוד לנצל את הזכות להתייעצות עם עורך דין פלילי לפני החקירה, וזה יסייע לנחקר לעבור את החקירה בצורה הטובה ביותר.
הזכות לעורך דין
חשוב לדעת כי החוקרים חייבים לציין את זכותו של הנחקר להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני תחילתה של החקירה, וכי זכות זו מעוגנת בחוק.
תפקידו של עורך הדין בהכנה לחקירה
ההיבט הראשון בתפקידו של עורך הדין הוא להכין את לקוחו לקראת החקירה המשטרתית. הווה אומר, להבהיר לו את חובותיו וזכויותיו במעמד זה, להסביר לנחקר מהם התרגילים השונים שיכולים החוקרים לבצע וכיצד להגיב אליהם ולא 'ליפול בפח', לייעץ בנוגע לטעויות אפשריות והימנעות מהן, ובאופן כללי גם להרגיע את הלקוח על מנת שיוכל להתנהל ביישוב הדעת. חשוב להבין כי התנהלות מתוך לחץ וחרדה מובילה לא פעם למתן גרסאות סותרות או מפלילות, שעלולות להוביל להסתבכות משפטית, ממנה קשה להיחלץ בהמשך.
ייעוץ לגבי התנהלות בחקירה
אדם שאינו בעל ניסיון בחקירות משטרתיות עלול כאמור לבצע שגיאות בתום לב ולאור הלחץ שמפעילים החוקרים, שבאמתחתם שיטות רבות להשגת מטרותיהם, כולל, במקרים רבים, שקרים והבטחות שווא. בתוך כך, ישנן דרכי התנהלות בחקירה שעשויות להיות בעלות השפעה מכרעת על העתיד. על כן, מתפקידו של עורך הדין לייעץ ללקוח גם לגבי סוגיות כגון מענה לקוני ותמציתי לשאלות, שמירה על זכות השתיקה והשלכותיה, היענות לבדיקת פוליגרף, השתתפות במסדר זיהוי ומתן גרסה מלאה ומפורטת לשאלות החוקרים.
סנגור מנוסה יכין את הלקוח לחקירה, הן הכנה נפשית והן הכנה מקצועית. הוא יסביר ללקוח אודות הצפוי לו ויערוך עמו סימולציות חקירה. הוא יסביר ללקוח אם כדאי לו לשמור על זכות השתיקה או שמא כדאי לו לתת גרסה ואם כן, איזו גרסה? שאלות טובות שמצריכות בירור על ידי איש מקצוע.