בכלי התקשורת השונים דווח לאחרונה על ההחלטה של ועדת השחרורים לקצר את עונשה של אתי אלון, שהורשעה בשנת 2003 באחת המעילות הגדולות בתולדות המדינה: מדובר במעילה שהסתכמה בכ-250 מיליון ש"ח מהבנק למסחר. לאחר שהורשעה, נשפטה ל-17 שנות מאסר. למרות התנגדות הקורבנות שנפגעו באופן ישיר ומשמעותי מהמעילה, התקבלה ההחלטה לקצר את עונשה.
מאז שהחלה אלון לרצות את עונשה, עברו 12 שנים – קצת יותר משני שלישים מתקופת מאסרה המקורית. בפברואר 2013, עם סיום שני שלישים מתקופת המאסר, היא הגישה בקשה לשחרור מוקדם, אך זו נדחתה על ידי ועדת השחרורים, שקבעה כי בקשה נוספת תוכל להיות מוגשת בחלוף שנה וחצי. כעת, עם הגשת הבקשה השנייה, הוחלט לקצר את עונשה. המשמעות – אלון תשוחרר מיידית אם ערעור המדינה יידחה.
כזכור, אלון העבירה את הכסף שגנבה מהבנק לטובת כיסוי חובות לשוק האפור שצבר אחיה, עופר מקסימוב. יחד עם אביה אביגדור, הורשעה אלון במספר עבירות פליליות ובהן בין היתר גניבה ממעביד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים ועוד. היא החלה לרצות את עונש המאסר ב-2002 עם מעצרה ונידונה למאסר בתחילת 2003.
להערכתי, סיכויי קבלת ערעור המדינה הנם גבוהים, בניגוד לכותרות שפורסמו ובישרו על שחרורה של אלון, קיים בעניין זה נימוק נוסף לאי מתן השליש המופיע בחוק: שחרורה של אתי אלון יפגע במידה חמורה באמון הציבור במערכת המשפט ובהרתעת הרבים.
האם כדאי תמיד להסתייע בעו"ד פלילי בבקשה לשחרור?
ברוב המקרים, השחרור על תנאי ("שליש") אינו מובטח, ולכן מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד פלילי, על מנת להכין תכנית שיקום מסודרת (במיוחד כשזאת לא מוכנת על ידי הרשות לשיקום האסיר) וטיעונים סדורים בפני ועדת השליש. במקרים מעטים, בהם מדובר במאסר קצר ראשון בעבירות רכוש, מרמה או סמים – ניתן לוותר על שירותיו של עורך דין פלילי (בתנאי שההתנהגות בכלא הייתה טובה והמדינה אינה מתנגדת לשחרור מוקדם).
באופן כללי, אין מקרי קיצור מאסר של פחות משליש מהתקופה, אך ייתכנו מקרים שבהם הבקשות הקודמות נדחו (כמו במקרה של אתי אלון). בכל מקרה, בעת מועד השחרור על תנאי, התקופה שנותרת לריצוי קטנה משליש התקופה המקורית.
מתי לא ניתן להגיש בקשה לשחרור מוקדם?
במקרה המתואר, הבקשה התקבלה גם כאשר מדובר בעבירה חמורה מאוד, אך ישנן עבירות שבהן הגשת הבקשה מורכבת יותר או אף בלתי אפשרית. כך למשל, על עבירות אלימות במשפחה ועבירות מין – יש צורך בקבלת אישורה של ועדה מיוחדת שבודקת את מסוכנותו הנוכחית של האסיר, ובדרך כלל לא מאושרות לו חופשות וגם לא קיצור שליש. אסיר, שהוטל עליו מאסר עולם, אינו יכול להגיש בקשה לניכוי שליש, אלא רק לאחר שמאסרו נקצב על ידי נשיא המדינה.