ייצוג בשימוע פלילי

תמונה ראשית עו"ד גיל בר-אור

מוסד השימוע נקבע בדין הישראלי בסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, בו נקבע כי מקום שעומדים לשקול להגיש כתב אישום כנגד חשוד בעבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש הקבוע בגינה בחוק עולה על 3 שנות מאסר)-יש לתת לו הזדמנות לעיין בחומר הראיות שנאסף בעניינו ולשכנע את התביעה, בתוך 30 יום ממועד קבלת החומר, להימנע מהגשת כתב אישום.

חריגים לזכות השימוע (בהם אין חובה לתת זכות שימוע וניתן להגיש כתב אישום, באופן מידי) יתקיימו כאשר עסקינן בעבירה של תקיפת בן זוג, כאשר החשוד נמצא במעצר או כאשר החליט פרקליט מוסמך לכך בהחלטה בכתב (לרוב, כאשר תתקיים דחיפות מיוחדת, כגון מצב בו החשוד נמצא במעצר בית וחשוד אחר שוהה במעצר).
אלימות במשפחה נגד ילדים
קיימות 2 הנחיות משפטיות פנימיות של משרד המשפטים המגדירות את חובת התביעה הכללית בנוגע לקיום    זכות השימוע. הראשונה קובעת כי, ככלל, יימסר לידי החשוד "עיקר חומר הראיות" לצורך עריכת השימוע. בפועל, התביעה מוסרת את החומר הכתוב בלבד (הודעות חשודים ומתלוננים, דוחות פעולה ומזכרים) אך לא חומר מוקלט (חומרי וידאו, כגון: עימותים, חקירות ילדים, חקירת בעלי מוגבלויות, שחזור מצולם, צילום מצלמות אבטחה, שמסר המתלונן, ועוד).
 
ההנחיה השנייה מאפריל 2017 עוסקת רק בפרקליטות וקובעת מנגנון של 2 שימועים: שימוע ראשון, בו אין לחשוד זכות לקבל את חומר הראיות ואין חובה להגיש נימוקי שימוע. רק במידה שפרקליט יסבור, לאחר שעבר על חומר הראיות, שיש מקום, על פניו, להגיש כתב אישום, יודיע על כך בכתב לחשוד (במכתב יידוע שני הנקרא גם "כתב חשדות"), ותוענק לו הזכות לצלם את חומר הראיות ולקיים שימוע (בכתב או בע"פ. בע"פ, רק בפני בא כוחו).
 
 
עפ״י הפסיקה, במידה שלא ניתנה זכות שימוע כדין, ייטה ביהמ״ש לבטל את כתב האישום (טרם מענה) לצורך עריכת שימוע. במידה שהתביעה לא תשתכנע להימנע מהגשת כתב האישום מחדש-היא תוכל להגישו שוב.
 
שימוע יסייע מאוד כאשר קיימת בעיה ראייתית קשה בתיק אשר התביעה אינה יכולה להשלים אותה. לדוגמא, מיוחסת לחשוד עבירה של החזקת סכין וקיימות בתיק ראיות טובות מטעם ההגנה המוכיחות כי הסכין הוחזקה למטרה כשרה (דיג/פיקניק/קילוף פירות ברכב).
 
בפרקטיקה, פעמים רבות, ניתן לנצל את מוסד השימוע ע״מ לנסות לגבש הסכמות עם התביעה בנוגע להגשת כתב אישום מוסכם בעבירות מופחתות (כאשר יש ראיות טובות כנגד החשוד) ואף הסכמות בנוגע לעונש (עונש מסוים או טווח ענישה או הפניית הנאשם לתסקיר קצינת מבחן לשאלת העונש או עצם ההרשעה).

שימוע על פי חוק

סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי (הנקרא גם "יידוע על הזכות לשימוע") מעניק לחשודים בעבירות פליליות מסוג "פשע" (עבירות שהעונש המרבי בגינן עולה על תקופת מאסר של שלוש שנים כגון:, החזקת סם שלא לצריכה עצמית, התפרצות לדירה ולרכב, הטרדות טלפוניות, פגיעה בפרטיות ועוד – והכל בתנאי שהחשוד אינו מצוי במעצר) את הזכות לקיים הליך שימוע, במסגרתו ינסה בא כוחו של החשוד לשכנע את רשויות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום כנגדו.

החוק מתיר לבא כוחו של החשוד להגיש פניה מנומקת לפרקליטות בתוך 30 יום מהרגע בו קיבל החשוד הודעה לפיה מתעתדת הפרקליטות להגיש כנגדו כתב אישום (חובה זו מעוגנת גם היא בסדר הדין הפלילי).

לחצו למסמך בדבר החלטה על סגירת תיק אלימות במשפחה (תקיפת נכדים) – לאחר שימוע

ניתן, אפוא, להבין, בנקל, כי הליך השימוע הוא, במידה רבה, ההזדמנות האחרונה של החשוד לבוא בדברים עם גורמי אכיפת החוק ולנסות להניא אותם מכוונתם להגיש כנגדו כתב אישום. חשיבותו של ההליך הופכת את ייצוגו של החשוד על ידי בא כוח מנוסה, בשלב זה, לקריטית.

החוק מתיר לחשוד לייצג את עצמו בהליך השימוע אך מובן ונהיר הוא כי החלטה מהסוג הזה תקשה על החשוד שאינו בקיא בסעיפי החוק ובניואנסים המשפטיים השונים ובניתוח חומר ראיות להעניק מענה ראוי לטענות שיועלו כנגדו.

כך, למשל, עורך דין מנוסה שלקח חלק,  לא פעם, בהליכי שימוע דומים – יצלם את חומר הראיות הקיים נגדכם ויבדוק אותו, באופן יסודי, על מנת לנסות ולמצוא פרצות שיכולות לפעול לטובתכם. בנוסף, עורך דין שמכיר את המלאכה מקרוב ישוחח אתכם על מנת להכיר את נסיבות התיק על בוריין. זאת, באופן שיסייע לו להכין טענות מנומקות דיין שעשויות לשכנע את התביעה להימנע מהגשת כתב אישום בשל חוסר ראיות, בשל חוסר עניין לציבור ולעתים אף מחוסר אשמה.

משרד עורכי דין גיל באיער מתמחה בייצוג נאשמים בהליכי שימוע. עבורנו, כל לקוח הוא עולם ומלואו ואנו נעשה כל שביכולתנו על מנת לנצל, עד תום, את זכות השימוע שניתנה לכם ולאפשר ללקוח לחזור למסלול חייו התקין, מוקדם ככל שניתן.

נעים להכיר

עו”ד פלילי גיל באיער

גיל באיער הינו עורך דין פלילי מהותיקים בישראל. בעברו, כיהן עו"ד באיער כתובע משטרתי וצבר ניסיון רב שנים בהופעה באלפי תיקים פליליים ודיוני מעצר (כולל תיקי נוער) הן כתובע והן כסנגור. בשנת 2009 היה מועמד לכהונת שופט.

הלקוחות שלנו מספרים

משרד עו"ד גיל באיער זכה למאות המלצות חיוביות (ר׳ למטה)

5.0 ★★★★★ (מעל 200 המלצות)

מאמרים קשורים

עו"ד גיל באיער

תובע משטרתי לשעבר

אנו מתחייבים:

  • לתת ללקוח, מראש, הערכה של סיכויי ההצלחה בתיק.
  • להיות בשקיפות מלאה מול הלקוח. אם הלקוח ביקש זאת, נעביר לו, בתוך 24 שעות, כל מסמך שקיבלנו מהצד השני.
  • לתת ללקוח עדכון, בכל התפתחות בתיק, בתוך 24 שעות מהמועד שקיבלנו אותה.
  • להשיב ללקוח, בתוך 12 שעות מהמועד שפנה אלינו.
  • ⁠להכין את הלקוח לקראת כל דיון שיתקיים בביהמ״ש, בצורה הטובה ביותר, אם טלפונית ואם בפגישה במשרד, לפי בחירת הלקוח.